ΚΟΤ: Βλέπει θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

22:27 30/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αισιοδοξία ότι λόγω των αποτελεσμάτων σε ότι αφορά τον τουρισμό θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα σε σχέση με την πορεία της Στρατηγικής Τουρισμού του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης.

Σε δηλώσεις προτού συναντηθεί με την Τρόικα στο ΓραφείoΠρογραμματισμού, ο κ. Χαννίδης είπε ότι στη συνάντηση, η οποία αποτελεί

συνέχεια των συναντήσεων που είχαν κατά την προηγούμενη κάθοδο στην Κύπρο της Τρόικας, θα συζητούνταν θέματα που αφορούν “τη στρατηγική πορεία του τουρισμού στην πατρίδα μας”, προσθέτοντας ότι “είναι σημαντικό να φανεί πού πάμε και σε ποιά κατεύθυνση”.

Εξέφρασε αισιοδοξία και “λόγω των αποτελεσμάτων για τον τουρισμό μας ιδιαίτερα μετά τα αρνητικά γεγονότα του Eurogroup, ότι θα έχουμε για ακόμη μια φορά θετικά αποτελέσματα μετά τις διαπραγματεύσεις μας με την Τρόικα όσον αφορά την πορεία της Στρατηγικής Τουρισμού”.

“Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα για τον τουρισμό, ιδιαίτερα τον περασμένο μήνα που είχαμε άνοδο γύρω στο 6,7% στον τομέα των αφίξεων και πέραν του 12% στον τομέα των εσόδων για την Δημοκρατία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “με αυτά τα δεδομένα ευελπιστούμε ότι και η συνάντηση με την Τρόικα θα εξελιχθεί κάτω από μια θετική πορεία για την οικονομία της πατρίδας μας”.

Ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί από την Τρόικα στατιστικά στοιχεία, σημειώνοντας πως “είμαστε σε διαπραγμάτευση σε σχέση με τον τρόπο ανάλυσης των στοιχείων αυτών”. Πρόσθεσε ότι “η ανάλυση των στοιχείων των αφίξεων είναι πολυσύνθετο πράγμα και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε κατάληξη σήμερα”.

Είπε ακόμη ότι μετά τον περασμένο Μάρτιο που υπήρξε η κατακόρυφη πτώση του τουριστικού ρεύματος καταρτίστηκε σχέδιο για αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και αυτό το σχέδιο έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η φετινή χρονιά θα κυμανθεί στα ίδια με τα επίπεδα της περσινής χρονιάς που ήταν η δεύτερη καλύτερη ιστορικά χρονιά στον τομέα των αφίξεων και των εσόδων.

Η στρατηγική μας, συνέχισε, “θα συνεχίσει και στα επόμενα δύο χρόνια με βάση την πορεία που έχουμε ήδη ξεκινήσει”.

Ο κ. Χαννίδης εξέφρασε την ανάγκη να γίνουν τομές όσον αφορά τον τουρισμό σε σχέση με τη νομοθεσία, τις αδειοδοτήσεις, τα πτητικά προγράμματα.

Σε παρατήρηση ότι τα θετικά αποτελέσματα ήταν και αποτέλεσμα των γεγονότων σε Συρία και Αίγυπτο, ο κ. Χαννίδης είπε ότι όπως έχουν διαφανεί από τα στατιστικά δεδομένα αυτές οι συγκυρίες “δεν έπαιξαν και τόσο σημαντικό ρόλο”, προσθέτοντας ότι “σημαντικό ρόλο έπαιξε η σταθερότητα η οποία έχει επιδείξει ο ΚΟΤ αλλά και οι ιδιωτικοί φορείς τουρισμού στις συνεργασίες που έχουν με ξένους τουριστικούς πράκτορες όπου μπόρεσαν παρά τα αρνητικά γεγονότα μετά το Eurogroup και τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της πατρίδας μας να εμπιστευτούν τον κυπριακό τουρισμό”.

“Αυτή η εμπιστοσύνη τους είναι που στήριξε τον τουρισμό μας και είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα και είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι με μια μικρή πτώση της τάξης του 3%”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “ευελπιστούμε ότι αυτά τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν προς το θετικό περί το τέλος του χρόνου”.

Σε σχέση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο κ. Χαννίδης είπε ότι μέλημα του ΚΟΤ είναι να επιλυθεί το πρόβλημα της εποχικότητας και του χειμερινού τουρισμού, προσθέτοντας ότι “τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα από το εργαστήρι για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που θα δώσουν τα ξεκάθαρα μηνύματα και προς ποιά κατεύθυνση θα προσανατολιστούμε όχι μόνο ο ΚΟΤ αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία (Εμπορίου, Συγκοινωνιών και Εργασίας) για να επεξεργαστούμε σχέδια για θέσεις εργασίας”.

Για το θέμα της δημιουργίας καζίνο, ανέφερε ότι αυτό το θέμα είχε συζητηθεί με την Τρόικα στην προηγούμενη άφιξη της στην Κύπρο και ότι υπήρξε απόφαση για το θέμα από το Υπουργικό Συμβούλιο και το χειρίζεται ο Υπουργός Εμπορίου, προχωρώντας με την προκήρυξη προσφορών για πρόσληψη συμβούλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα