Κουγιάλης: Τα μνημόσυνα ηρώων αγωνιστών ιερή παρακαταθήκη στην ιστορική μνήμη

13:12 15/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ελευθερία και η εθνική αξιοπρέπεια δεν χαρίζονται αλλά κερδίζονται με αγώνες και θυσίες. Αυτό είναι το μέγα και σκληρό μήνυμα της αποστολής των Ελλήνων της Κύπρου. Μια αποστολή που πρέπει να συνεχίσουμε και αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης απέτισε φόρο τιμής στο εθνικό μνημόσυνο ηρώων στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στη Λευκωσία.

“Τα μνημόσυνα των ηρώων αγωνιστών μας ”, είπε ο κ. Κουγιάλης, “είναι ένας

ύμνος στην ιστορία της Κύπρου. Είναι ιερή παρακαταθήκη στο ημερολόγιο της ιστορικής μνήμης για τους αγώνες του κυπριακού λαού που οδήγησαν στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και σφράγισαν την πολυτάραχη πορεία του νησιού μας. Τα μνημόσυνα των ηρώων μας αποτελούν την άσβεστη φλόγα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης που φωτίζει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός εδώ και 39 χρόνια για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και για την απελευθέρωση της πατρίδας μας”.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, το πρόβλημα της Κύπρου, πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δεν είναι μόνο θέμα διεθνούς προβολής, διεθνούς ενδιαφέροντος και διαπραγμάτευσης, αλλά και θέμα ψυχικής δύναμης, εθνικής σύμπνοιας και ομοψυχίας, ηθικής και αγωνιστικής διάθεσης κάτω από εθνικούς στόχους.

“Όσο και αν οι συνθήκες είναι αντίξοες και οι προοπτικές δύσκολες θα βρούμε τη δύναμη και θα σταθούμε όρθιοι. Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα”, είπε και συνέχισε: “Με τους λόγους και τις πράξεις μας να κοιτάμε μπροστά με σκληρή δουλειά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Μόνο έτσι θα εξέλθουμε από την σημερινή οικονομική δυσμένεια και θα πετύχουμε την ανάπτυξη και την εθνική ανάταση αυτού του τόπου”.

Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως η λύση που επιδιώκουμε για το κυπριακό πρόβλημα, και που είναι το ελάχιστο που θα αποδεχθούμε, θα πρέπει να τερματίζει την κατοχή, να διασφαλίζει την εθνική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο, να εξασφαλίζει την ενότητα και ακεραιότητα της Πολιτείας μας και να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών.

“Πολεμούμε”, είπε, “για την επιστροφή των προσφύγων στη γη τους, για την απαλλαγή από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους και για την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και την απόλυτη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, με υπευθυνότητα απέναντι στην ιστορική ευθύνη, αντλούμε από το παράδειγμα όλων αυτών που αγωνίστηκαν και αναλογιζόμενοι τις δικές μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα μας, αλλά και απέναντι στην ιστορία, κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας και αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο στους αγωνιστές μας.

“Αυτή τη δέσμευση αναλαμβάνουμε και θα την τηρήσουμε ως τιμή προς αυτούς που έφυγαν αλλά θα παραμείνουν πάντα μαζί μας”, κατέληξε.

Keywords
Αναζητήσεις
κουγιάλης
Τυχαία Θέματα