Κύπρια εξασφάλισε το πρώτο βραβείο του Musique Nouvelle en Liberte

11:27 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το πρώτο βραβείο στον τελικό του διαγωνισμού σύνθεσης του Οργανισμού Musique Nouvelle en Liberte, που διεξήχθη στην πόλη Alfortvelle, εξασφάλισε η Χριστίνα Αθηνοδώρου από την Πάφο, με το έργο της “Intermede pour une mer jamais vue”. Η απονομή του βραβείου έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 2013 στο Παρίσι.

Στον τελικό διαγωνίστηκαν δύο συνθέτες, ο Γάλλος Thomas Menuet με το έργο του Agakure και η Χριστίνα Αθηνοδώρου, η οποία έλαβε επίσης το Βραβείο του Κοινού και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

Τα δύο έργα εκτέλεσε

η Εθνική Ορχήστρα της Ile- de- France και το βραβευθέν έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Jean Deroyer. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Αθηνοδώρου για την εξασφάλιση του βραβείου έγιναν επτά – παρουσιάσεις συναυλίες με την Εθνική Ορχήστρα της lle – de – France και με μαέστρο τον Yoel Levi στη Γαλλία το Φεβρουάριο. Δόθηκε χρηματικό βραβείο και υπήρξε έκδοση του έργου/ παρτιτούρας από τις Editions Durand.

Αναφερόμενη στα στοιχεία του Διαγωνισμού Σύνθεσης lle de Creations της Εθνικής Ορχήστρας της lle- de- France, η κ. Αθηνοδώρου είπε πως στο διαγωνισμό που διεξήχθη για πρώτη φορά μπορούσαν να συμμετέχουν συνθέτες μέχρι 32 ετών που παρακολουθούν ή που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολές μουσικής και κονσερβατόρια στην περιοχή lle – de –France ή και στις θερινές Ακαδημίες Acanthes, Royamont ή ΙRCAM.

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου, γεννημένη στην Πάφο το 1981, σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρα στο Guidhall School of Music and Dramα του Λονδίνου αποκτώντας τους τίτλους BMus και ΜΜus και στο Κονσερβατόριο της Λυών.

Καθηγητές της υπήρξαν οι Julian Philips, Michael Zev Gordon, Robert Pascal και Philippe Leroux (σύνθεση), Alan Hazeldine (διεύθυνση ορχήστρας) και Nikita Fitenko (πιάνο).

Το 2009-10 φιλοξενήθηκε ως συνθέτης στη Cité des Arts στο Παρίσι. Η μουσική της έχει παρουσιαστεί στη Μπιενάλε Βενετίας, Salle Pleyel (Παρίσι), Konzerthaus Βερολίνου, Φεστιβάλ MITO Settembre Musica και αλλού, από μουσικούς όπως Ensemble Aleph, Pierrot Lunaire Ensemble Wien, Sentieri Selvaggi, Sinfonia Finlandia Jyväskylä κ.α. Ως μαέστρος συνεργάστηκε με τη London Sinfonietta, Συμφωνική Ορχήστρα της Ολλανδίας, Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο κ.α.

Έχει γίνει δεκτή για να συμμετάσχει σε εργαστήρια σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας όπως το Κέντρο Acanthes στη Γαλλία, ‘Maestros do Futuro’ στην Πορτογαλία κ.α. Το 2012 υπήρξε φιναλίστ στον 6ο Διαγωνισμό Σύνθεσης «Προκόφιεβ» με το έργο της Άλμα για Σόλο Βιόλα και Ορχήστρα, που παρουσίασε στη Ρωσία η Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης. Η Χριστίνα είναι Διδάκτωρ Μουσικής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα