Κύπριοι της Ελλάδας ζουν σε κοντέινερς και δεν έχουν τα στοιχειώδη προς το ζην

09:43 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της κυπριακής παροικίας στην Ελλάδα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής στη χώρα, αναδεικνύουν σε συνέντευξη τους στο ΚΥΠΕ, ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) Γεώργιος Μιχαηλίδης και

ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) Πιερής Μιχαήλ. Αποκαλύπτουν ότι Κύπριοι ζουν σε κοντέινερς σεισμόπληκτων, άλλοι δεν έχουν να φάνε….

Παράλληλα τονίζουν την αγωνία των αποδήμων για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την επίσης δύσκολη οικονομική κατάσταση της ιδιαίτερης πατρίδας τους, που για αυτούς παραμένει ως το βασικό σημείο αναφοράς στη συνείδηση τους.

Στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι από 60.000 Κύπριοι, καθώς επίσης και εκατοντάδες φοιτητές, που μπαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια κάθε χρόνο. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικεομεσαίους, αυτοεργοδοτούμενους και βιοπαλαιστές, ανθρώπους που βγάζουν τίμια το ψωμί τους. Άνθρωποι εργατικοί και φιλότιμοι, οι οποίοι ωστόσο έχουν φτάσει λόγω της κρίσης να αγωνιούν για το αύριο, καθώς δεν ήταν δυνατό να μείνουν ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ανεργία, φτώχεια και αβεβαιότητα κάνουν την πολυπληθή κυπριακή παροικία της Ελλάδας να στενάζει υπό το ζυγό της κρίσης και να αναζητά μία διέξοδο, μία ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο.

Ερ. Πόσοι Κύπριοι ζουν στην Ελλάδα και σε ποια επαγγέλματα δραστηριοποιούνται;

Γεώργιος Μιχαηλίδης (Γ.Μ.): Οι Κύπριοι ήρθαν στην Ελλάδα κυρίως μετά το 1974. Πρόκειται – στη μεγάλη πλειοψηφία τους – για πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έχουν πάρει καμία βοήθεια από την Κύπρο. Οι περισσότεροι έχουν πτυχία από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είναι αυτοί που ήρθαν ως φοιτητές, παντρεύτηκαν και έμειναν εδώ, σχεδόν 40 χρόνια, έχοντας αποκτήσει πλέον παιδιά ή και εγγόνια. Δηλαδή στην Ελλάδα έχουμε Κύπριους τρίτης γενιάς.

Πιερής Μιχαήλ (Π.Μ.): Είναι δύσκολο να πούμε πόσοι ακριβώς είναι οι Κύπριοι στην Ελλάδα. Πάντως είναι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι. Πέρα από τους φοιτητές, η πλειοψηφία των Κυπρίων που ζουν στην Ελλάδα είναι κυρίως αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Είναι γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, κλπ., κάποιοι έχουν εμπορικά καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις, γενικά στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ο οποίος και γνωρίζει βαθιά ύφεση. Πρόκειται για ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις τους, τα γραφεία τους δεν μπορούν να κερδίσουν καν τα έξοδα τους. Αρκετοί εργάζονται και στο δημόσιο, κυρίως ως δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, κλπ με επίσης σοβαρά προβλήματα, λόγω των περικοπών, που φτάνουν το 50% στους μισθούς.

Ερ. Το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης επηρέασε την κυπριακή παροικία στην Ελλάδα και σε τι ποσοστό; Αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έχουν απευθυνθεί στην παροικία για βοήθεια;

Π.Μ. Φυσικά και επηρέασε την κυπριακή παροικία η ελληνική κρίση. Δεν ήταν δυνατό να γίνει δι

Keywords
Τυχαία Θέματα