Κύρου: Γίνεται πολύ καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κύπρου

16:08 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γίνεται πολύ καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κυριάκος Κύρου.

Ερωτηθείς σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η Κύπρος σε σχέση με τους υδάτινους της πόρους, ο κ. Κύρου είπε ότι σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι το 2008 ή το 2009.

«Γίνεται πολύ καλή διαχείριση των υδάτινων μας πόρων. Μας βοήθησε και ο

καιρός, ο οποίος πέρσι ήταν πάρα πολύ βοηθητικός, όπως και φέτος. Η σωστή διαχείριση είναι το κλειδί στην υπόθεση αυτή. Το 2008 είχαν κατασκευαστεί και οι μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Κύπρου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν με τις μονάδες αφαλάτωσης είμαστε εξασφαλισμένοι στην περίπτωση που τα επόμενα χρόνια υπάρχει ανομβρία, ο κ. Κύρου είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής 250 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού την ημέρα που είναι η μέγιστη ζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Με τις μονάδες αφαλάτωσης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το υδρευτικό μας πρόβλημα πλήρως. Σίγουρα αν υπάρχουν συνεχείς χρονιές ανομβρίας θα υπάρξει έλλειψης νερού για άρδευση, αλλά το ότι αυτή τη στιγμή παράγουμε κάποιες ποσότητες νερού με την μέθοδο της αφαλάτωσης θα μας επιτρέψει να αποθηκεύσουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού στα φράγματα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς άρδευσης», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν φράγματα που είναι σε πληρότητα, ο κ. Κύρου είπε ότι μόνο το φράγμα του Καλοπαναγιώτη αυτή τη στιγμή έχει υπερχειλίσει, αλλά είναι αισιόδοξοι ότι θα υπερχειλίσουν αρκετά φράγματα φέτος.

«Το 2008 πάρα πολλά δέντρα ακόμα και 200 και 300 χρόνων είχαν ξεράνει, διότι είχαμε τέσσερις χρονιές ανομβρίας. Το ότι είχαμε δύο ή τρεις χρονιές καλές θα βοηθήσει και την βλάστηση, τα δάση μας και γενικά τη χλωρίδα της Κύπρου, αλλά και την πανίδα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα