Λάδι: ένας γνήσιος Θησαυρός

13:32 1/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το παρθένο ελαιόλαδο (σ.σ.: αναζητάτε αυτή την ονομασία στην ετικέτα), λαμβάνεται από την ελιά με πίεση εν ψυχρώ. Στη συνέχεια, απλώς φιλτράρεται. Η παρασκευή αυτή διατηρεί όλες του τις ιδιότητες. Είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (80%) και ενεργοποιεί τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Η τακτική κατανάλωσή του συνιστάται από τους γιατρούς, ως μέσο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, το ελαιόλαδο διευκολύνει την πέψη (είναι η πιο εύπεπτη λιπαρή ουσία), ανακουφίζει το βάρος στο στομάχι, βελτιώνει τη λειτουργία των εντέρων και καταπολεμά την «κακή» χοληστερόλη.

ΗΛΙΕΛΑΙΟ

Αντίθετα

με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το ηλιέλαιο δεν είναι ελαφρύτερο από τα άλλα λάδια. Καθώς τα λιπαρά οξέα του είναι κυρίως πολυακόρεστα, θα πρέπει να συνδυάζεται με λάδια πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Το λάδι αυτό διατηρείται εύκολα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες προφυλάξεις. Είναι κατάλληλο για σαλάτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική, όχι όμως για τηγάνισμα, αφού πρέπει να μαγειρεύεται σε μέτρια θερμοκρασία.

ΑΡΑΧΙΔΕΛΑΙΟ

Το αραχιδέλαιο, ακριβώς όπως και το ελαιόλαδο, περιέχει ως επί το πλείστον μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι σταθερό στη θερμότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα. Όμως, επειδή κατά την παρασκευή του υφίσταται ραφινάρισμα που του στερεί τη γεύση και την οσμή του, αλλά και τις βιταμίνες, μειώνεται το διατροφικό του ενδιαφέρον, όπως, επίσης και ο χρόνος διατήρησής του. Μερικές φορές η προσθήκη φυσικών συντηρητικών (βιταμίνη Ε) εξισορροπεί αυτά τα μειονεκτήματα.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ

Περιέχει τόσο μονοακόρεστα, όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (58%). Προσφέρει το πλεονέκτημα της ανθεκτικότητας στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όπως συμβαίνει με όλα τα έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, έτσι κι αυτό, βοηθάει στην εξισορρόπηση των βλαβερών επιδράσεων μιας διατροφής πολύ πλούσιας σε ζωικά λίπη. Κλεισμένο σε σκούρο μπουκάλι μπορεί να διατηρηθεί πολύ εύκολα και για καιρό.

ΚΑΡΥΔΕΛΑΙΟ

Μια νοστιμιά για τους καλοφαγάδες, ακατάλληλο όμως για μαγείρεμα, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Αντίθετα, το άρωμά του ταιριάζει πολύ με όλα τα λαχανικά, μαγειρεμένα ή ωμά. Αποτελεί, επίσης, μια καλή πηγή βιταμίνης Ε. Διατηρείται στο ψυγείο, σε μπουκάλι πολύ καλά κλεισμένο, γιατί, διαφορετικά, η είσοδος του αέρα προκαλεί την τάγγιση των λιπαρών του οξέων.

ΠΗΓΗ: ehealthcyprus.com

Keywords
Τυχαία Θέματα