Λαζαρίδης: Θέμα της ΚΤ η έγκριση ή όχι της συμμετοχής των MIG και Tosca Fund στη Λαϊκή

17:36 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η έγκριση της αγοράς του μεριδίου της τράπεζας του Χονγκ Κονγκ, HSBC, στην Λαϊκή Τράπεζα, ύψους 21,6%, από Marfin Investment Group (MIG) και

Tosca Fund, εναπόκειτο στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο πρώην Γενικός Διευθυντής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης, ενώ διέψευσε πληροφορίες ότι ήταν εναντίον είτε της διατήρησης της συμμετοχής της HSBC είτε της αύξησης του ποσοστού της στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής.

Ανέφερε επίσης ότι η ΚΤ “πρέπει να αποφασίσει αν δέχεται αυτούς τους αγοραστές”, εννοώντας την Marfin και Tosca Fund, και το ποσοστό συμμετοχής τους στη Λαϊκή, ενώ ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Πική αν ήρθαν σε γνώση του πληροφορίες ότι Marfin Investment Group (MIG) και Tosca Fund “είχαν ταυτόσημα συμφέροντα και διοίκηση”, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι δεν το γνώριζε αυτό, προσθέτοντας ότι και αυτό ήταν θέμα που θα έπρεπε να διερευνήσει η ΚΤ.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Πική αν η Λαϊκή Τράπεζα διερεύνησε το ποιόν και την υπόσταση των δυο ενδιαφερόμενων οργανισμών, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό είναι θέμα της ΚΤ, η οποία, όπως είπε, “έχει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις εμπειρίες”.

Επίσης, ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από Πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής στις 17 Ιουλίου 2006, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο εκ των Διευθυντών της MIG, που ήταν ο ένας από τους δύο επίδοξους αγοραστές του μεριδίου της HSBC, ήταν ΓΔ της HSBC όταν η διεθνής τράπεζα λειτουργούσε καταστήματα στην Ελλάδα και “ήταν φυσικό”, όπως είπε, “να γνωρίζει όλα τα στρώματα της διεύθυνσης της HSBC”.

Ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος διετέλεσε και μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Λαϊκής, συμφώνησε με την διατύπωση του Προέδρου της Επιτροπής Γεώργιου Πική ότι δεν υπήρχε αντίθεση από τη Λαϊκή για υλοποίηση της πρόθεσης της HSBC το 2005 να αυξήσει το μερίδιο της στην Τράπεζα στο 51% και ότι η τελική απόφαση για τη διάθεση του ποσοστού συμμετοχής της στην Λαϊκή ήταν απόφαση της ξένης τράπεζας η οποία δεν προήλθε από οποιαδήποτε άρνηση είτε εκ μέρους του ΔΣ της Τράπεζας είτε εκ μέρους της ΚΤ.

Αντιθέτως, όπως είπε, επιθυμούσαμε διακαώς να αυξήσουν τη συμμετοχή τους.

Ο κ. Λαζαρίδης είπε ακόμη όταν εξέφρασε η HSBC την πρόθεση της να πωλήσει το μερίδιο της στην Λαϊκή υπήρξαν πολλοί ενδιαφερόμενοι να το αγοράσουν, ενώ σημείωσε πως πέρα της συμμετοχής με 21% στη Λαϊκή, η HSBC είχε μια αυτόνομη παρουσία στην Κύπρο την οποία επίσης πώλησε πριν αποχωρήσει από το νησί.

Αναφερόμενος στους λόγους αποχώρησης της HSBC, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι όλες οι διεθνείς τράπεζες βρίσκονται σε μια συνεχή αξιολόγηση της παρουσίας τους στο εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης η HSBC είχε αποφασίσει να αγοράσει μια πολύ μεγάλη τράπεζα στην Τουρκία, την DMIR bank που μετονομάστηκε αργότερα σε HSBC.

Είπε ακόμη ότι μέσα στα πλαίσια της αξιολόγησης της παρουσίας τους στο εξωτερικό είπαν αρχικά να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στη Λαϊκή στο 51% και μετά να το μειώσουν στο 5%, προσθέτοντας ότι τελικά δυστυχώς κατέληξαν στην απόφαση ότι ήθελαν να αποχωρήσουν.

Σε παρατήρηση του κ. Πική ότι πληροφορίες λένε ότι στο τέλος του 2005 είχαν συνάντηση με τον πρώην Διοικητή της ΚΤ Χριστόδουλο Χριστόδουλου, εκδηλώνοντας πρόθεση να αποκτήσουν το 51% της Λαϊκής, πρόθεση που έτυχε την καταρχήν αποδοχής της από τον Διοικητή, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι δεν γνωρίζει για αυτή τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι “είχαν και μαζί μας συνάντηση και μας εκδήλωσαν αυτή την πρόθεση”.

Αναφερόμενος σε μύθους που κυκλοφορούν ότι ήταν εναντίον και “μαλωμένος” με την τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, δηλαδή με την HSBC, ο κ. Λαζαρίδης ανέγνωσε επιστολή, ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2006 της HSBC μετά την πώληση του μεριδίου της στην Marfin και στο Tosca Fund, στην οποία εκφράζεται η ικανοποίηση της διεθνούς τράπεζας για τη καλή διαχρονική συνεργασία που είχε με την Λαϊκή και με τον Πρόεδρο της Κίκη Λαζαρίδη.

Σε παρατήρηση του κ. Πική ότι στις 5 ή 6 Φεβρουαρίου 2006 δόθηκε έγκριση από την ΚΤ για απόκτηση από την Marfin του 9,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής που κατείχε η HSBC και από το Tosca Fund το 8,16%, ενώ το άλλο 3% πήγε σε nominees της Λαϊκής, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι το 3% πήγε στο προσωπικό γιατί το είχε ζητήσει προσωπικά ο ίδιος να δοθεί με την ίδια τιμή που θα αγόραζαν και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι τις μετοχές.

Σε παρατήρηση του κ. Πική ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2006 έγινε συνάντηση του πρώην Διοικητή της ΚΤ Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και Μιχάλη Ερωτόκριτο, Ανώτατο στέλεχος της Λαϊκής, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι δεν θυμάται αυτή τη συνάντηση.

Σε άλλη παρατήρηση ότι προφανώς, σύμφωνα με στοιχεία από ΚΤ, δόθηκε η άδεια για απόκτηση του μεριδίου από τους δύο οργανισμούς πριν ολοκληρωθεί έρευνα, σύμφωνα με σημείωμα του Ανώτερου Διευθυντή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη και ενώ εκκρεμούσε η απάντηση της ΚΤ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι διαπιστώσεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor`s και η επιβολή προστίμου για παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι δεν θυμάται.

Ερωτηθείς αν έχει υπόψη του επιστολή που απέστειλε ο Διοικητής της ΚΤ στις 26 Ιουνίου 2006 στον Αντιπρόεδρο του ΔΣ της Marfin Financial Group Ανδρέα Βγενόπουλο, αναφέροντας του ότι η ΚΤ διερευνά ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ της Marfin Financial Group και του Tosca Fund για την εξαγορά του μεριδίου της HSBC στη Λαϊκή και ότι η Marfin Financial Group προβαίνει συστηματικά σε αγορές της Λαϊκής σε κλειστή περίοδο κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η ΚΤ δεν θα διστάσει να προβεί σε αναστολή ή και σε ακύρωση της συμμετοχής της στην Λαϊκή, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι “πρώτη φορά” το ακούει.

Ερωτηθείς από τον κ. Πική αν θυμάται το έγγραφο το οποίο έθεσε ο ίδιος υπόψη της συνεδρίας του ΔΣ της Λαϊκής στις 3 Φεβρουαρίου 2006 για να ολοκληρωθεί η αγορά του μεριδίου της HSBC από τους δύο οργανισμούς σε κλειστή περίοδο (περίοδο την οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου), ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι δεν το θυμάται, αλλά υπάρχουν, όπως είπε, κανονισμοί που επιτρέπεται να γίνει όταν αυτό εγκριθεί από το ΔΣ.

Ο κ. Πικής αναφέρθηκε και σε επιστολή του κ. Λαζαρίδη, ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2006, στην οποία αναφέρει ότι συντρέχουν εξαιρετικές και επείγουσες περιστάσεις που δικαιολογούν και υπαγορεύουν την κατ΄ εξαίρεση χορήγηση άδειας στην HSBC να διαθέσει τις μετοχές που διατηρεί στη Λαϊκή.

Νέα Διοίκηση της Λαϊκής

Κληθείς από τον κ. Πική να εκφράσει την άποψη του για τη νέα Διοίκηση της Λαϊκής που ανέλαβε μετά την αποχώρηση της HSBC και την παραίτηση του στις 17 Ιουλίου του 2006, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι η νέα Διοίκηση είχε τη δική της κουλτούρα, ενώ ανέφερε ότι δεν τον έβρισκε “καθόλου” σύμφωνο η νέα σύνθεση του ΔΣ.

Ανέφερε επίσης ότι το νέο ΔΣ προχώρησε στην εξαγορά των τραπεζών Marfin και Εγνατίας στην Ελλάδα που δεν ήταν του επιπέδου της Λαϊκής Τράπεζας.

“Εκεί αντέδρασα ιδιαίτερα και είπα ότι αν σκόπευαν να προχωρήσουν, εγώ δεν είχα θέση στη Λαϊκή Τράπεζα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι ανέφερε επίσης πως “τέτοιους είδους κινήσεις ενδεχομένως να οδηγούσαν τελικά και στην καταστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας της Κύπρου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα