Λιλλήκας: Εκ νέου έκκληση προς τον ΠτΔ για κοινή σύσκεψη για το ΦΑ

13:21 20/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει κοινή σύσκεψη με τους τρεις υποψήφιους Προέδρους και τον Πρόεδρο της Βουλής με αντικείμενο τη διαμόρφωση από κοινού μίας πρότασης για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12.

«Θέλω να επαναλάβω την έκκλησή μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως συγκαλέσει τη σύσκεψη με τους υποψηφίους Προέδρους και με τον Πρόεδρο της Βουλής

για να συζητήσουμε την εναλλακτική επιλογή της άμεσης αξιοποίησης του φυσικού μας αερίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από τα αδιέξοδα του μνημονίου της Τρόικας και να θέσουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης σε σύντομο χρόνο» είπε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ανέφερε ότι «ο χρόνος περνά και τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα» και «εναπόκειται στον Πρόεδρο ο οποίος μέχρι σήμερα δεν απάντησε στην επιστολή μου, να πάρει αυτή την πρωτοβουλία για το καλό του τόπου μας».

Τοποθετούμενος επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή χθες βράδυ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο προϋπολογισμός, όπως και τα άλλα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, δημιουργούν κλίμα ύφεσης, παρά προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε πως κατανοεί ότι Κυβέρνηση και Βουλή πιέζονταν από το χρόνο, όμως, συνέχισε, «εκείνο που επείγει είναι το ταχύτερο δυνατό να διαμορφώσουμε συνθήκες ανάπτυξης, γι’ αυτό απηύθυνα και την έκκλησή μου προς τον Πρόεδρο να συγκαλέσει κοινή σύσκεψη για συνδιαμόρφωση κοινής θέσης για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου».

«Δεν υποστηρίζω χαλαρή ομοσπονδία στο βιβλίο μου για το Κυπριακό»

—————–

Σχολιάζοντας χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ανθυποψηφίου του Σταύρου Μαλά, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι στο βιβλίο του για το Κυπριακό δεν υποστηρίζει «σε καμία περίπτωση» τη χαλαρή ομοσπονδία.

«Λυπούμαι να πω ότι είτε ο κ. Μαλάς δεν διάβασε το βιβλίο μου και έχει παραπληροφορηθεί, είτε το διάβασε και παραποιεί ο ίδιος ενσυνείδητα τις θέσεις μου. Εάν δεν το διάβασε ο κ. Μαλάς, αφού θέλει να προβάλλει τον εαυτό του ως επιστήμονα θα ανέμενα να το μελετήσει προτού τοποθετηθεί. Είμαι στη διάθεσή του όποτε θέλει να κάνουμε μία δημόσια συζήτηση είτε για το περιεχόμενο του βιβλίου μου είτε γενικά για το Κυπριακό» ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος .

Ασφαλώς, συνέχισε, «δεν αναμένω να του αρέσουν οι θέσεις που παρουσιάζω στο βιβλίο μου για το Κυπριακό διότι ως γνωστός υπερασπιστής και θιασώτης του σχεδίου Ανάν λογικό είναι να βρει στο βιβλίο μου θέσεις οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των δικών του θέσεων στο Κυπριακό».

Να προχωρήσουμε άμεσα σε υπογραφή συμφωνιών με το Ισραήλ στα ενεργειακά

——————-

Ο υποψήφιος Πρόεδρος σχολίασε και τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας παρατηρώντας ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ανέφερε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να υιοθετήσει παθητική στάση και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και να προχωρήσει άμεσα με την υπογραφή σειράς συμφωνιών με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, προτού ακόμα αναθερμανθούν οι σχέσεις του με την Τουρκία.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η Τουρκία στη συνέχεια θα ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη των σχέσεων του με την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Οι δηλώσεις του κ. Λιλλήκα έγιναν μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα