Λόρδος Χάουελ: Με λύση του κυπριακού η Δεκέλεια παραχωρείται

12:05 22/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ισχύει η απόφαση για παραχώρηση της περιοχής της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας σε περίπτωση θετικής κατάληξης της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Λόρδος Χάουελ, ο οποίος ως Υφυπουργός Εξωτερικών που εκπροσωπεί το Υπουργείο του στη Βουλή των Λόρδων.

Ο Λόρδος Χάουελ, απαντώντας προχθές σε ερωτήσεις στην Άνω Βουλή, εξέφρασε την πεποίθηση της βρετανικής

Κυβέρνησης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά καθορίζονται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθορισμός των στόχων της Προεδρίας της ΕΕ, που αρχίζει τον Ιούλιο του 2012, είναι θέμα της Δημοκρατίας της  Κύπρου, είπε ο Λόρδος Χάουελ ο οποίος ως Υφυπουργός Εξωτερικών που εκπροσωπεί το Υπουργείο του στη Βουλή των Λόρδων, απαντούσε σε προκλητικού χαρακτήρα ερωτήσεις του Λόρδου Magginis, γνωστού θιασώτη διαχωριστικής λύσης του Κυπριακού. Απαντώντας σε άλλη, παρόμοιου χαρακτήρα, ερώτηση του ιδίου, ο Λόρδος Χάουελ είπε ότι στον κατάλογο χωρών για οικονομική διαφθορά η Κύπρος έχει την 30ή θέση στο σύνολο 191 χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος κατά τους προσεχείς μήνες προς μια διευθέτηση που όλοι, στο βόρειο μέρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Δημοκρατία της Κύπρου και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούν.

Ο Λόρδος Hannay ζήτησε όπως οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας αναθεωρήσουν τη στάση που τηρούν η μια έναντι της άλλης. «Η μικροψυχία με την οποία η Κυβέρνηση της Τουρκίας προσεγγίζει την κυπριακή προεδρία δύσκολα θα ταίριαζε σε ένα ανερχόμενο έθνος μεγάλης για μας σημασίας», είπε. Και όσο αφορά την Κυβέρνηση της Κύπρου, «ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το να συνεργασθεί με την ΕΕ για λήψη μέτρων κατά της Συρίας, όπως και ο αποκλεισμός πολλών κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι τελείως αντιπαραγωγικό για τα δικά τους συμφέροντα», πρόσθεσε. Ο Λόρδος Χάουελ συμφώνησε λέγοντας ότι χρειάζονται αναθεώρηση απόψεων και συμβιβαστικό πνεύμα και από τις δυο πλευρές.

Σε ερώτηση για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ο Λόρδος Χάουελ επανέλαβε όσα δήλωσε πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι ισχύει η απόφαση για παραχώρηση της περιοχής Δεκέλειας σε περίπτωση θετικής κατάληξης της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα