Λουκά: Ισότητα φύλων προτεραιότητα στην ΕΕ παρά τις περικοπές

19:12 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά δήλωσε ότι το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η Ισότητα των Φύλων παραμένει προτεραιότητα, παρά τις περικοπές στους προϋπολογισμούς.

Σε ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Λουκά αναφερόμενος στη βία κατά των γυναικών είπε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση

με το Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά την Οδηγία για την Προστασία των Θυμάτων.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στο θέμα των υπηρεσιών στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αναπτύσσοντας μάλιστα δείκτες, στα πλαίσια του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία, θα προωθήσει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμης, επιχορηγημένης και συντονισμένης Ευρωπαϊκής διαφωτιστικής εκστρατείας για τη Βία κατά των Γυναικών, στοχεύοντας διάφορες ομάδες, περιλαμβανομένων ανδρών και αγοριών και εμπλέκοντας Γυναικείες Οργανώσεις και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Επίσης, θα προωθηθεί η καθιέρωση του 2015 ως Ευρωπαϊκού Έτους Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών.

Σε ό,τι αφορά την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις θέσεις λήψης αποφάσεων/στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, ο κ. Λουκά είπε ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει τη γενική ιδέα της ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, προκειμένου να γίνεται αξιοποίηση όλων των ταλέντων και των δεξιοτήτων ανδρών και γυναικών.

Σημείωσε ότι οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της ισορροπίας μεταξύ των φύλων σε διοικητικά συμβούλια των εταιρειών στο Συμβούλιο Απασχόλησης το Φεβρουάριο και πρόσθεσε ότι υπάρχει ευρεία αναγνώριση της ανάγκης να βελτιωθεί το ισοζύγιο της συμμετοχής ανδρών και γυναικών στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Ωστόσο, είπε, διάφορες χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ανέφερε στους Ευρωβουλευτές ότι το Συμβούλιο αναμένει σχετική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά στο Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 και στα προγράμματα χρηματοδότησης στον τομέα της Ισότητας των φύλων και της Βίας κατά των Γυναικών, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο και οι χώρες-μέλη του Τρίο έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή τους για την Ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

Σημείωσε ότι το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η Ισότητα των Φύλων παραμένει προτεραιότητα, παρά τις περικοπές στους προϋπολογισμούς.

Η Κυπριακή Προεδρία, είπε ο κ. Λουκά, θα συνεχίσει να προωθεί τη διασφάλιση της διάστασης του φύλου και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό ζήτημα των υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Υπουργός μίλησε και για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων λέγοντ

Keywords
Τυχαία Θέματα