Λύπη αλλά και επιμονή στο σχέδιο ανάπλασης του Τακσίμ από τον Ερντογάν

16:59 6/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Η πρόθεση των ανθρώπων να δείξουν την ευαισθησία τους προς το περιβάλλον, χρησιμοποιείται με κακό τρόπο. Εκφράσαμε την λύπη μας και σχετικά με την υπερβολική χρήση αερίων. Κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να απαιτηθεί με παράνομο τρόπο».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρωθυπουργός από την Τυνησία, τελευταίο σταθμό στις χώρες της βορείου Αφρικής, μιλώντας για πρώτη φορά μετά την εξάπλωση των διαδηλώσεων και τους τρεις τουλάχιστον νεκρούς σε όλη την Τουρκία.

Όπως μεταδίδεται από

τουρκικά ΜΜΕ, πριν από λίγο και ενώ απόψε αναμένεται να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν στήριξε τις δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς λέγοντας πως έκανε τις απαραίτητες δηλώσεις. Δεν μπορούμε επίσης, συνέχισε, να αποδεχθούμε την τυραννία της μειοψηφίας προς την πλειοψηφία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προφυλάξουμε το νόμο.

Επέμεινε όμως στη θέση του ότι «στην θέση του πολιτιστικού κέντρου Ατατούρκ θα φτιάξουμε ένα πιο ωραίο και ισχυρό κέντρο. Δεν κάνουμε κάτι που δεν υπάρχει εκεί. Με την αρχιτεκτονική που υπάρχει από παλιά, φτιάχνουμε ένα υπέροχο δημιούργημα».

Στην πραγματικότητα, σημείωσε, κάνουν πραγματικότητα το σχέδιο που είχε εγκριθεί για την συγκεκριμένη περιοχή. «Δείξαμε τρισδιάστατο βίντεο με το έργο και η παραμικρή αντίδραση δεν υπήρξε. Γιατί τώρα βγαίνουν και λένε το κάνει η κυβέρνηση του ΑΚΡ;». Θα προβούν σε εργασίες στο Ταξίμ, είπε, με την ίδια περιβαλλοντική ευαισθησία, όπως και αλλού λέγοντας πως περιβάλλον δεν είναι μόνο τα δέντρα, αλλά ένα σύνολο. «Έκαναν ζημιά σε δρόμους και ξήλωσαν πεζοδρόμια. Έκαναν ζημιές σε λεωφορεία που χρησιμοποιεί ο λαός, στις στάσεις, και γι’ αυτό πρέπει να ερωτηθούν. Πρέπει να δούμε και ποιοι αναμείχθηκαν με τους φιλήσυχους συμπατριώτες και τα έκαναν όλα αυτά».
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε δε ότι μεταξύ των συλληφθέντων από τις διαδηλώσεις υπάρχουν και άτομα με ξένα διπλωματικά διαβατήρια, όχι όμως διπλωματικά.
Σε ερώτηση εάν αποδέχεται την συγνώμη που ζήτησε ο Αρίντς από αυτούς που δέχθηκαν υπερβολική βία και αν η πόρτα του είναι ανοικτή για διάλογο με τους διαδηλωτές, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο αναπληρωτής μου έκανε τις απαραίτητες δηλώσεις. «Εάν έχει σχέση αυτό το θέμα με την υπερβολική χρήση αερίων (από την αστυνομία) εκφράσαμε την λύπη μας. Αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο, ακόμη και οι εξελιγμένες χώρες που δεν χρησιμοποιεί σπρέι που προκαλούν δάκρυα στα μάτια. Κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να αναζητείται με παράνομους τρόπους. Εάν θα κάνετε συγκέντρωση, το μέρος γι αυτό είναι καθορισμένο. Να πάτε εκεί και να το κάνετε. Πορεία θέλετε να κάνετε, κι αυτή εκεί μπορείτε να την κάνετε».
Και συνέχισε λέγοντας: «αλλά στο μέρος που θέλω κάνω εκδηλώσεις, τα σπάω, τα καίω εάν λέτε, αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί».

Το ΑΚΡ, πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα κόμμα που πήρε 21 εκ ψήφους. Βρεθήκαμε έναντι του ενδεχομένου να κλείσουμε και τότε ακόμη δεν βγήκαμε στους δρόμους. Δώσαμε τον αγώνα μας δημοκρατικά και έπειτα βγήκε η νομική απόφαση και μας δικαίωσε. Η απόφαση ήταν υπέρ μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα