Μ. Ατταλίδης: Οι μικρές χώρες συνήθως ασκούν πιο πετυχημένες Προεδρίες

15:02 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι μικρές χώρες της ΕΕ συνήθως ασκούν πιο πετυχημένες Προεδρίες, καθώς δεν έχουν μεγάλα εθνικά προβλήματα να προωθήσουν και μπορούν να λάβουν τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή πιο αποτελεσματικά.

Αυτό ανέφερε κατά την παρουσίαση του στο Σεμινάριο του ΚΥΠΕ με τίτλο «Η Κυπριακή Προεδρία: Η πρόκληση για τους δημοσιογράφους», ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Ατταλίδης.

Στην παρουσίασή του με τίτλο «Η ιδιότυπη λειτουργία της ΕΕ», ο κ. Ατταλίδης είπε πως οι μικρές

χώρες κάνουν καλύτερες Προεδρίες γιατί έχουν λιγότερα εθνικά συμφέροντα, τα οποία ελπίζουν ότι θα προωθήσουν κατά την Προεδρία τους.

Δίδοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση ενός θέματος μετανάστευσης από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Ατταλίδης είπε πως μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, που δεν επηρεάζεται από το συγκεκριμένο θέμα, ενδεχομένως να είναι σε πλεονεκτική θέση για να ασκήσει αποτελεσματικά τον ρόλο του τίμιου μεσολαβητή.

Οπως είπε ο κ. Ατταλίδης, οι έξι μήνες που ασκεί την Προεδρία ένα κράτος μέλος είναι μικρή σχετικά περίοδος για τις μακρόσυρτες διαδικασίες της ΕΕ, και συνεπώς είναι πιο κρίσιμος ο ρόλος της διευκόλυνσης των συζητήσεων μεταξύ των διαφόρων πλευρών, παρά η προώθηση θέσεων ή η ανάδειξη νέων θεμάτων.

«Ο πιο κρίσιμος ρόλος της Προεδρίας είναι να διευκολύνει εκείνες τις συζητήσεις που γίνονται και να τις οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα που να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές», είπε ο κ. Ατταλίδης.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε η Κύπρος να προετοιμάσει καλύτερα το θέμα του Ασύλου, καθώς υπήρχε από την αρχή της ανάληψης της Προεδρίας από το Τρίο, Πολωνία-Δανία-Κύπρος, ο κ. Ατταλίδης είπε ότι το θέμα του Ασύλου είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσον θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό ζήτημα του Ασύλου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

«Εχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσον θα καταλήξει, διότι περνούμε μιαν περίοδο κάπως δύσκολη, επανεθνικοποίησης του τρόπου αντιμετώπισης του θέματος της μετανάστευσης», είπε και σημείωσε πως διαφαίνεται μια διάθεση μη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Οπως είπε ο κ. Ατταλίδης, μεταξύ των κρατών μελών υπάρχει μια τάση προστασίας των δικών του συνόρων από τους παράνομους μετανάστες, παρά να συνεργαστούν για κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος, ενισχύοντας τα κράτη μέλη που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο κ. Ατταλίδης θα προεδρεύσει Επιτροπής, κατά την Κυπριακή Προεδρία, που θα ασχολείται με συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες για τη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης και πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, και συγκεκριμένα στη διακυβερνητική και την κοινοτική προσέγγιση των διαφόρων θεμάτων και νομοθετημάτων.

Οπως είπε, οι Βρυξέλλες ποτέ δεν αποφασίζουν από μόνες τους, αλλά τα κράτη μέλη είναι πάντοτε παρόντα στη λήψη αποφάσεων. Αυτό που διαφέρει είναι ο βαθμός εμπλοκής του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ

Keywords
Τυχαία Θέματα