ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας

18:05 10/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας και απαιτείται η ευρύτερη συνεργασία και συναίνεση όλων, τόνισε ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε χαιρετισμό του σε σεμινάριο του ΚΥΠΕ και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με θέμα «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ – Μια πρόκληση για τα ΜΜΕ», ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με την ανάληψη της Προεδρίας

την 1η Ιουλίου του 2012, η Κύπρος θα έρθει αντιμέτωπη με μία από της σημαντικότερες προκλήσεις της ως κράτος της ΕΕ».

Για πρώτη φορά, σημείωσε, «η ΚΔ θα έχει τη δυνατότητα να προεδρεύσει για έξι μήνες το Συμβούλιο της ΕΕ, γεγονός το οποίο μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε το ρόλο της Κύπρου και να κτίσουμε μια εικόνα ως αξιόπιστος, ισότιμος και υπεύθυνος ευρωπαίος εταίρος».

«Η Κύπρος κατά τη διάρκεια της προεδρίας της θα κληθεί να διαχειριστεί πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν την ΕΕ. Συγκεκριμένα το πολυετές πρόγραμμα προϋπολογισμού της Ένωσης, την οικονομική κρίση και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως επίσης και την ολοκλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου», πρόσθεσε.

Η άσκηση της Προεδρίας, ανέφερε περαιτέρω , «θα αποτελέσει, επίσης, μια πρόκληση για την κρατική μηχανή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας. Μια πρόκληση που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο οικονομικής περισυλλογής που διανύουμε».

Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε διάφορους τομείς των προετοιμασιών», επισημαίνοντας ότι «το 18μηνο Πρόγραμμα της Πολωνίας – Δανίας – Κύπρου για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2011, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 έχει δημοσιευτεί και θα αποτελέσει βάση για το εξάμηνο Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας».

Όσον αφορά τα θέματα στελέχωσης, πρόσθεσε, «έχουν οριστεί οι Προεδρεύοντες των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου και οι πλείστοι έχουν τοποθετηθεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες».

Επιπρόσθετα, είπε, «έχουν καθοριστεί, στο μέγιστο βαθμό, οι συναντήσεις που θα λάβουν χώρα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των Άτυπων Συναντήσεων του Συμβουλίου και έχει καταρτιστεί προκαταρτικό Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων».

Ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί το εθνικό της πρόβλημα παράλληλα με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει κανένα από τα δύο αυτά «εργοτάξια».

«Δεν μπορούμε ούτε την Προεδρία να την χρησιμοποιήσουμε για το πρόβλημά μας, ούτε το πρόβλημά μας να το αφήσουμε να παρεισφρήσει στον τρόπο χειρισμού της Προεδρίας», επεσήμανε ο κ. Μαυρογιάννης, σε εκτός κειμένου αναφορές του στο χαιρετισμό του στο σεμινάριο που διοργανώνει το ΚΥΠΕ και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο με θέμα «Κυπριακή Προεδρία: Μια πρόκληση για τα ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις και την αμφισβήτηση που έχει εκφράσει η Τουρκία για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Λευκωσί

Keywords
Τυχαία Θέματα