Μαρκουλλή: Οι ξένοι βλέπουν την Κύπρο με άλλο φακό

16:07 5/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η αίσθηση που παίρνουμε απ’ όλους τους συνομιλητές μας είναι ότι πραγματικά βλέπουν την Κύπρο με ένα διαφορετικό φακό, ως χώρα με πολύ μεγαλύτερες προοπτικές λόγω του φυσικού πλούτου στην περιοχή, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, δίδοντας ως παράδειγμα τις εντυπώσεις της από την πρόσφατη επίσκεψή της στις ΗΠΑ.

Τεράστιας σημασίας επίσης είναι οι συνεργασίες για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην περιοχή

με Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο, υπογράμμισε, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Η κ. Μαρκουλλή, η οποία απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιττας στο Υπουργείο Εξωτερικών και κληθείσα να πει κατά πόσο οι γεωστρατηγικοί συσχετισμοί όσον αφορά το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή έχουν αλλάξει μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση για τα αποτέλεσμα της γεώτρησης της Noble, εξέφρασε την άποψη ότι «αλλάζουν οι ισορροπίες και είναι, κατά την άποψή μου τουλάχιστον και κατά τη δική μου ερμηνεία, γι’ αυτό που βλέπουμε αυτή την τεράστια αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα μονοπωλούσε την ισχύ».

Βεβαίως, πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να μονοπωλεί τη στρατιωτική ισχύ στην περιοχή, κάτι για το οποίο εμείς σίγουρα δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε». Ομως, υπογράμμισε, «η Κύπρος αποκτά μια πολύ μεγαλύτερη στρατηγική σημασία και ένα πολύ μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Κύπρο».

Η Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «η αίσθηση την οποία παίρνουμε απ’ όλους τους συνομιλητές μας – και θα ήθελα να δώσω το παράδειγμα των ΗΠΑ που ήμουν πρόσφατα – είναι ότι πραγματικά βλέπουν την Κύπρο με ένα διαφορετικό φακό». Η Κύπρος, πρόσθεσε, «πλέον έχει και πολύ μεγαλύτερες προοπτικές και πολύ μεγαλύτερες αξίες για να προσφέρει μέσω αυτού του πλούτου που φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή μας αλλά και μέσω των συνεργασιών, οι οποίες θα υπάρξουν αλλά και με εταιρείες πολλών άλλων χωρών οι οποίες είμαι βέβαιη ότι θα λάβουν μέρος στο 2ο γύρο αδειοδότησης».

Εξέφρασε τη θέση ότι «αυτό έχει μια τεράστια σημασία όσον αφορά τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου αλλά και των άλλων χωρών της περιοχής και είναι γι’ αυτό που εμείς σε στενή συνεργασία και με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ αλλά και το Λίβανο θα προχωρήσουμε σε συνεργασίες για συνεκμετάλλευση», σημειώνοντας ότι «σίγουρα ενώνοντας τις δυνάμεις μας και προσθέτοντας ο ένας στην αξία του άλλου, θα μπορούμε να εκμεταλλευθούμε καλύτερα το φυσικό αυτό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή μας προς όφελος και των χωρών μας αλλά και των λαών μας αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, η οποία αντιλαμβάνεστε, θα είναι ο κύριος αποδέκτης αυτού του πλούτου».

«Πολύ σύντομα ολοκληρώνουμε την πολύ σημαντική συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ», είπε. Πρόσθεσε, ότι «ήδη προχωρεί και το θέμα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης και με την Αίγυπτο και επίσης έχουμε προχωρήσει στις συνομιλίες μας μετά από την επίσκεψη και του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου με τη συνομολόγηση παρόμοι

Keywords
Τυχαία Θέματα