Μαυρογιάννης: Η Προεδρία αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για την Κύπρο

20:43 11/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για τη χώρα, δήλωσε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Μιλώντας σε ημερίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη Λευκωσία, για παρουσίαση των προτεραιοτήτων του χαρτοφυλακίου της Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία Ανδρούλας Βασιλείου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε

πως η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει ενεργά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ενώ, παράλληλα, θα ενισχύσει και θα προβάλει την εικόνα ενός αξιόπιστου, ισότιμου και υπεύθυνου μέλους της Ενωσης, ικανού να αναλάβει και να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του.

Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, αναλύοντας τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στο κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, στις πολιτικές που αφορούν τους πολίτες της ΕΕ, την Στρατηγική Ευρώπη 2020, την επίτευξη βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, και την επανεκκίνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ.

Οσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι απώτερος στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η συμβολή στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2012. «Στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα επιδιώξουμε την προώθηση και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, σε αλληλέγγυο και δίκαιο πνεύμα, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή», είπε.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως μια ακόμη σημαντική προτεραιότητα θα είναι η προσπάθεια για ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012. «Η Κύπρος, επίσης, θα εστιάσει σε πολιτικές που αφορούν τους πολίτες της Ενωσης, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, επιτυγχάνοντας έτσι περαιτέρω κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Προεδρία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ανεργίας, με έμφαση στη δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους», πρόσθεσε.

Ο Υφυπουργός είπε πως προτεραιότητα θα αποτελέσει και η υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, ούτως ώστε η ΕΕ να επιτύχει υψηλά ποσοστά εργοδότησης, κοινωνική συνοχή και πράσινη ανάπτυξη. «Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι στόχοι της Προεδρίας όσον αφορά τα θέματα παιδείας, νεολαίας, πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς αποτελούν παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της Ενωσης και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής Ευρώπη 2020», είπε.

Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε πως η Κύπρος στοχεύει στην ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης των εν λόγω θεματικών μέσω του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, και μέσω της παροχής ποιοτικής και ποσοτικά καλύτερης παιδείας. Παράλληλα, θα προωθηθεί η περαιτέρω συμμετοχή των νέων σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, όπως επίσης και η ενίσχυση της πολιτιστικής διακυβέρνησης.

Τέλος, ανέφερε πως στόχος της Κύπρ

Keywords
Τυχαία Θέματα