Μαύρου: Η Κυβέρνηση στρέφεται προς τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας

15:23 30/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης εν όψει και των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολογίας επί της ακίνητης ιδιοκτησίας χωρίς ωστόσο να θυματοποιούνται οι μικροϊδιοκτήτες, δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Σε δηλώσεις της από την Πάφο μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Χολετριών η κα. Μαύρου ανέφερε ότι «αυτός που έχει ένα σπίτι, ένα οικόπεδο, δεν θα πρέπει να φορολογείται είτε με τον ίδιο τρόπο ή έστω και με διαφορετική κλίμακα

από τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης».

Η κα. Μαύρου πρόσθεσε ότι «τα θέματα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα τεθούν στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των προτάσεων της Κυβέρνησης, περισυλλογής και αύξησης των εσόδων του κράτους. Η Κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της προς τη φορολόγηση του πλούτου και της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας με εξαίρεση τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και προς άλλα μέτρα που θα συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους. Δεν πρόκειται να παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις αύριο».

Αναφερόμενη στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μετά τη μείωση της κρατικής χορηγίας η κα. Μαύρου είπε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί ότι οι όποιες εξοικονομήσεις προκύψουν από άλλα κονδύλια θα δοθούν ως πρόσθετη κρατική χορηγία. Αυτή τη χρονική περίοδο οι Δήμοι δεν αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας αφού πέραν της κρατικής χορηγίας έχουν αρχίσει να εισπράττουν τα διάφορα δημοτικά τέλη».

Η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου πρόσθεσε ότι «υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Αγίου Δομετίου που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα από άλλους είτε λόγω υπερβολικού δανεισμού ή πολύ υψηλών λειτουργικών εξόδων και προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνεται το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κρατηθούν μέχρι να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουν στο μέλλον με λιγότερα προβλήματα».

Η κα. Μαύρου εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση για μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε ότι αφορά τις συμπλεγματοποιήσεις των Δήμων η ακ. Μαύρου είπε ότι «η συνένωση δυνάμεων στις τοπικές αρχές και στις κοινότητες είναι στόχος, η νομοθεσία που έχει κατατεθεί πριν ενάμισι χρόνο στη Βουλή προβλέπει τέτοιες διαδικασίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα