Με κοινές συγκεντρώσεις συνεχίζεται η απεργία των οικοδόμων

12:03 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή στις 13.00, οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους οικοδόμους, οι οποίοι κατέρχονται από χθες σε επ’ αόριστον απεργία.

Στη συγκέντρωση, που θα γίνει στη Λευκωσία στο οίκημα της ΠΕΟ, θα λάβουν μέρος οι Γενικοί Γραμματείς των Ομοσπονδιών, Νίκος Μωυσέως της ΣΕΚ, Πάμπης Κυρίτσης της ΠΕΟ

και Διομήδης Διομήδους της ΔΕΟΚ και θα ανασκοπηθούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις και θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια.

Οι Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν για τη Λεμεσό στο κτήριο της ΣΕΚ, για τη Λάρνακα στο κτήριο της ΣΕΚ, για την Αμμόχωστο στο κτήριο της ΣΕΚ και για την Πάφο στο κτήριο της ΠΕΟ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκ μέρους της ΠΕΟ, ο Μιχάλης Παπανικολάου στη σημερινή συνέλευση θα εκδοθεί απόφαση από τη συνέλευση η οποία θα δοθεί στα ΜΜΕ. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις θα είναι η συνέχιση της επ’ αόριστον απεργίας, η οποία ξεκίνησε από χθες Πέμπτη.

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, αναφορικά με την πρόταση της Υπουργού Εργασίας την οποία αποδέχτηκαν οι συντεχνίες και έχουν απορρίψει οι εργοδότες.

Συμπλήρωσε ότι η απεργία δεν αναμένεται να τερματιστεί αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του Υπουργείο Εργασίας, η οποία, όπως είπε, περιείχε και παραχώρηση από τους μισθούς των εργαζομένων και από τα υπόλοιπα ωφελήματα και περιείχε μόνο μια θέση για τα θέματα της αδήλωτης εργασίας και για την ελεγχόμενη είσοδο εργαζομένων στη βιομηχανία, ώστε να σταματήσει η απόλυση των υφιστάμενων στη βιομηχανία και να γίνεται πρόσληψη φτηνής εργατικής δύναμης.

«Ενώ δώσαμε τόσα πολλά εμείς συνειδητά ως εργαζόμενοι για να διασφαλίσουμε τις δουλειές μας, οι εργοδότες την απορρίπτουν γιατί οι εργοδότες εκείνο που θέλουν να κάνουν είναι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης μέχρι να μην σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι», ανέφερε.

Εκ μέρους της ΣΕΚ ο Γιαννάκης Ιωάννου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι από Δευτέρας αν δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις αναμένονται πιο δυναμικές κινήσεις.

Όπως είπε, υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία εκτός από τον κλάδο των οικοδόμων, όπως το μηνιαίο προσωπικό των εργοληπτικών εταιρειών, ή οι τεχνίτες για έτοιμο σκυρόδεμα, με τους οποίους υπάρχουν συμβάσεις για τις οποίες ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος εν αναμονή του αποτελέσματος της σύμβασης των οικοδόμων.

Είπε επίσης ότι η απεργία μπορεί να γενικευτεί με τη συμπερίληψη και των άλλων κλάδων της οικοδομικής βιομηχανίας, πολλοί από τους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν εργάζονται λόγω της απεργίας των οικοδόμων.

Την Τρίτη αποφασίζει η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ

———————————————

Στο μεταξύ, το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) που θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη γύρω στις 15:30, θα αποφασίσει τα όποια μέτρα ή αντίμετρα θα λάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. θεωρεί ότι η πρόταση του Υπουργείο Εργασίας απέχει πολύ από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, αφού δεν διασφαλίζεται ουσιαστική μείωση του μισθολογικού κόστους. Παράλληλα η εργοδοσία ζητά περισσότερα χρόνο για τα όσα έχουν εισαγάγει στη σύμβαση, όπως αναφέρθηκε την τελευταία στιγμή, η Υπουργός Εργασίας και οι συντεχνίες και αφορούν μέτρα όπως η έκδοση πράσινης κάρτας και μέτρα καθολικής εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΟΣΕΟΚ θεωρεί ότι υπάρχει συμφωνία επί της ουσίας της πρότασης για καταπολέμηση της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης αλλά θεωρεί ότι την τελευταία στιγμή επιβλήθηκαν διαδικασίες και ο τρόπος που θα λειτουργεί η συγκεκριμένη Επιτροπή, τις οποίες δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν.

Όπως αναφέρθηκε, το Υπουργείο Εργασίας ουσιαστικά υιοθέτησε όλες τις προτάσεις των συντεχνιών των εργαζομένων και καμιά από τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, με μεγαλύτερη την απαίτηση για μείωση του μισθού κατά 10% και όχι κατά 7,5%. Κάποιες θέσεις των εργοδοτών, αναφέρθηκε, έγιναν δεκτές από το Υπουργείο σε παρεμφερή θέματα, αλλά η οικονομική αξία αυτών των θέσεων δεν φτάνει ούτε στο 0,5%. Δεν έγιναν επίσης αποδεκτά θέματα μεταφοράς χρόνου ή το θέμα των υπερωριών.

Η ΟΣΕΟΚ θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει προσέγγιση και ότι έχουν υπερβεί τους εαυτούς τους όταν συνομιλούσαν και διαπραγματεύονταν με τις συντεχνίες και την Υπουργό, ενώ είχε εξαγγελθεί ήδη από τις συντεχνίες η απεργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα