Με περισσότερη ολοκλήρωση η ΕΕ θα εξέλθει από την κρίση, λέει η ΥΠΕΞ

20:22 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ενωση να εξέλθει από την κρίση μέσω της περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπογράμμισε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Μιλώντας σε συνέδριο ενόψει της κυπριακής Προεδρίας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Δίκτυο Erasmus και το TEPSΑ, η κ. Mαρκουλλή παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυπριακής

Προεδρίας, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ “σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ενωση, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, που καθιστά το έργο της Προεδρίας ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση”.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ΕΕ χρειάζεται να εξέλθει από την κρίση μέσω περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Περισσότερη ολοκλήρωση ενισχύει την κοινωνική συνοχή και διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες”, τόνισε η κ. Μαρκουλλή.

“Είναι για αυτό που η κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης Ευρώπης, μιας πιο αποτελεσματικής Ευρώπης, συνεισφέροντας στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας”, πρόσθεσε η ΥΠΕΞ.

Οπως είπε, “η εργασία προς μια καλύτερη Ευρώπη είναι κάτι που οφείλουμε στις νεότερες γενιές, οι οποίες υποφέρουν το μέγιστα και ολοένα και χάνουν την πίστη τους προς την ΕΕ”.

Σε σχέση με τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας, η κ. Μαρκουλλή είπε πως το θέμα-κλειδί είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 με όριο για τις κοινοτικές δαπάνες στο 1,025 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Όλα αυτά καθιστούν τις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ αρκετά δύσκολες, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους”, εξήγησε.

Σε σχέση με την κρίση στην Ευρωζώνη και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, η κ. Μαρκουλλή είπε πως η Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερα έμφαση στην υλοποίηση του πακέτου δημοσιονομικής πειθαρχίας, του γνωστού sixpack, για επιτήρηση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών πολιτικών.

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 θα βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει υψηλά επίπεδα απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης.

“Πιστεύουμε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα η δημοσιονομική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη. Πρέπει να εγκύψουμε στη μετάβαση από την αυστηρή λιτότητα στην ανάπτυξη”, τόνισε.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν η Κύπρος διαθέτει το «μαγικό συστατικό» για να πετύχει τη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η ίδια δεν πιστεύει ότι σε τέτοιες δύσκολες διαπραγματεύσεις χρειάζονται μαγικά συστατικά.

“Αυτό που χρειάζεσαι είναι στενή συνεργασία με όλους τους εταίρους, καλή θέληση απ` όλους και ταυτόχρονα πρέπει να κοιτάμε ολόκληρη την εικόνα και όχι μόνον τα εθνικά συμφέροντα”, πρόσθεσε.

Είπε ότι ο Υφυπουργός Προεδρίας για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ανδρέας Μαυρογιάννης ταξίδε

Keywords
Τυχαία Θέματα