Με τρεις καταθέσεις συνεδρίασε η Ερευνητική για τις τ/κ περιουσίες

19:30 22/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τις καταθέσεις της Αναπληρωτού Διευθύντριας του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Αθηνάς Αριστοτέλους, του Ανώτερου Επιθεωρητή Πολεοδομίας Χαράλαμπου Ματθαίου για τις διαδικασίες και το σκεπτικό επί του οποίου η αρμόδια Πολεοδομική Αρχή εισηγήθηκε την παραχώρηση παρέκκλισης χρήσης στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων από το τοπικό σχέδιο Λάρνακας στην εταιρεία WADNIC TRADING LTD για τέσσερα γραφειακά συγκροτήματα σε τεμάχιο γης στη Δρομολαξια που αποτελούσε πωληθείσα περιουσία του Τ/κ Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά και

τη συνέχιση της κατάθεσης του Χαράλμπου Λιοτατή, συνεχίστηκε τη Δευτέρα η διαδικασία της κατάθεσης ενώπιον της τριμελούς επιτροπής για την πώληση τ/κ περιουσιών στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κ. Αριστοτέλους εξήγησε στην Επιτροπή με την κατάθεσή της ότι σε κάθε αίτηση που εξετάζεται από την Πολεοδομική Αρχή ακολουθούνται οι πρόνοιες του σχεδίου ανάπτυξης.

Ανέφερε στην Επιτροπή ότι έγινε εισήγηση για κατά παρέκκλιση χορήγηση άδειας για ανάπτυξη των γραφειακών χώρων επειδή θα προκαλείται λιγότερη ενόχληση από τη λειτουργία του αεροδρομίου Λάρνακας σε γραφεία παρά σε κατοικίες.

Πρόσθεσε ότι έγινε εισήγηση για παρέκκλιση επειδή η ανάπτυξη αφορούσε ειδική ζώνη εξυπηρέτησης του αεροδρομίου με γραφειακή ανάπτυξη.

Η κ. Αριστοτέλους, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ανέφερε ότι η εμπλοκή της CYTA στην ανάπτυξη περιήλθε σε γνώση της την 31 Ιανουαρίου 2011 όταν το Τμήμα κλήθηκε σε συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Συνεχίζοντας είπε πως επειδή στην περιοχή βρίσκονται οι οικισμοί αυτοστέγασης Δρομολαξιάς η Πολεοδομική Αρχή θεωρεί ότι η περιοχή πρέπει να μείνει οικιστική. Περαιτέρω είπε πως λόγω της αλλαγής χρήσης υπήρξε μείωση στο συντελεστή δόμησης και από 90% που είναι στην περιοχή για τα γραφεία δόθηκε άδεια για 70% δόμηση.

Ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία αιτήθηκε 6.440 τετραγωνικά μέτρα δόμησης, δόθηκε πολειοδομική άδεια για 7.046 τετραγωνικά μέτρα ενώ η άδεια οικοδομής είναι για 8.951.

Διευκρινίζοντας ότι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των τετραγωνικών μέτρων της πολεοδομικής άδειας με την οικοδομική έγκειται στο γεγονός ότι τα τετραγωνικά στην άδεια οικοδομής υπολογίζονται για σκοπούς πληρωμής δικαιωμάτων, διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να γίνει ρύθμιση ώστε τα τετραγωνικά να συμφωνούν και στις δύο άδειες ώστε να μην προκαλείται σύγχυση.

Στη δική του κατάθεση ο κ. Ματθαίου ανέφερε ότι με την παραλαβή της αίτησης για κατά παρέκκλιση αλλαγή χρήσης έγιναν όλες οι διαβουλεύσεις με όλα τα κυβερνητικά τμήματα και τις τοπικές Αρχές – παρέθεσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς, τον Έπαρχο Λάρνακας, τον επαρχιακό λειτουργό Πολεοδομίας, το Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, τα Δημόσια Έργα, το Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας – και πρόσθεσε ότι οι απόψεις ήταν θετικές.

Διευκρίνισε ότι από τον Έπαρχο δεν είχε απάντηση, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Έπαρχος ως διαχειριστής τ/κ περιουσιών είχε συνυπογράψει την αίτηση για διαχωρισμό του τεμαχίου σε δύο οικόπεδα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, είπε ότι στις 16 Ιουνίου του 2011 πραγματοποίησε επί τόπου επίσκεψη κατά την οποία διαπίστωσε ότι δεν είχαν διενεργηθεί οποιεσδήποτε εργασίες ανέγερσης και ότι στο τεμάχιο υπήρχε θερμοκήπιο.

Ερωτηθείς εάν γνώριζε όταν εισηγείτο τη χορήγηση άδεια κατά παρέκκλιση ότι το αεροδρόμιο είχε ανάγκες για γραφειακούς χώρους, είπε ότι δεν διερεύνησε προς αυτή την κατεύθυνση επειδή στην αντίληψή του είχε τη δημιουργία γραφείων στα οποία θα στεγάζονταν τουριστικοί πράκτορες, εκτελωνιστές και γενικά ανάγκες τρίτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Κληθείς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους δεν υπολογίστηκε μόνο η τεθλασμένη απόσταση του τεμαχίου από τον αερολιμένα κατά την εξέταση της παραμέτρου της εγγύτητας καθώς αυτή είναι η καθοριστική για την πρόσβαση στο τεμάχιο, εξήγησε πως όταν υπολογίζεται η απόσταση λαμβάνεται υπόψη τόσο η ευθεία όσο και η τεθλασμένη, η μεν πρώτη για σκοπούς εκτίμηση της οχληρίας μιας ανάπτυξης, όπως είναι ο ήχος και η τεθλασμένη για τους σκοπούς διακίνησης προς την ανάπτυξη.

Ερωτηθείς εάν ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης του ζητήθηκε από τον προϊστάμενο του επίσπευση της διαδικασίας, ο κ. Ματθαίου είπε ότι δεν θυμάται.

Ο Χαράλαμπος Λιοτατής, που κατέθεσε εκ νέου στην Ερευνητική Επιτροπή, κατέθεσε αντίγραφα εμβασμάτων που έκανε στους λογαριασμούς του Νίκου Λίλλη, των τραπεζικών επιταγών που του έδωσε και τα μετρητά που του μετέφερε είτε ο ίδιος, είτε ο υπάλληλος του Γιάννης Ιωάννου σε φακέλους.

Αρχικά ο κ. Λιοτατής αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, λέγοντας ότι αυτή έγινε μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και τον γνώρισε στην προσπάθειά του να επισκεφθεί το σπίτι του στην περιφραγμένη περιοχή Αμμοχώστου.

Συνεχίζοντας αφού είπε ότι είχαν επαφές σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι το 2006 ο Μεχμέτ τον επισκέφθηκε στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και του ζήτησε δουλειά και να ενοικιάσει διαμέρισμα επειδή είχε πρόθεση να μείνει στις ελεύθερες περιοχές για να πωλήσει ακίνητη περιουσία που είχε στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόσθεσε ότι τον προσέλαβε επειδή τότε (2006) οι επιχειρηματίες δέχονταν πιέσεις να προσλαμβάνουν Τ/κ και επειδή ήθελε να τον βοηθήσει.

Είπε στην Επιτροπή ότι το κόστος που είχε ήταν το ποσό που κατέβαλλε στις κοινωνικές ασφαλίσεις και το ενοίκιο που πλήρωνε για το διαμέρισμα που ενοικίασε μαζί με άλλα τέσσερα από συγκρότημα έξι διαμερισμάτων του Μελέκκη.

Περαιτέρω είπε στην Επιτροπή πως όταν ο Μεχμέτ διαπίστωσε ότι δεν γίνονταν έλεγχοι για να διαπιστωθεί κατά πόσο διέμενε στο διαμέρισμα που δήλωνε ως κατοικία του ο Μεχμέτ επέστρεψε στα κατεχόμενα Λυμνιά και κατά περιόδους μπορούσε να περάσει και χρόνος έξι μηνών για να εμφανιστεί με τη δικαιολογία ότι απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ο κ. Λιοτατής είπε ότι κατά αυτά τα διαστήματα έδινε, όταν παρίστατο ανάγκη, το κλειδί σε άλλους υπαλλήλους του για να μένουν στο διαμέρισμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου της Επιτροπής Ελεονώρας Νικολαίδου, ο κ. Λιοτατής είπε πως πλήρωνε ο ίδιος για το διαμέρισμα, στο οποίο ο Μεχμέτ δήλωνε ότι διέμενε και εκδίδονταν αποδείξεις επ΄ ονόματι του Μουσταφά Μεχμέτ.

Πρόσθεσε ότι με βάση τις πληροφορίες που έφθαναν στον ίδιο, αλλά και από κουβέντες του Μεχμέτ αντιλήφθηκε ότι ο Τ/κ κατείχε μεγάλη ε/κ περιουσία που του «παραχώρησε» το κατοχικό καθεστώς στα κατεχόμενα και πως για να μπορέσει να πωλήσει την περιουσία του στις ελεύθερες περιοχές «μεταβίβασε» την κατεχόμενη ε/κ περιουσία στα παιδιά του.

Για το τεμάχιο στη Δρομολαξιά, είπε ότι ένας γνήσιος Δρομολαξίτης, ο Αρτέμης πήγε και συνάντησε τον Μεχμέτ στα κατεχόμενα Λυμνιά και του είπε ότι ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης Χασάπης ενδιαφερόταν να αγοράσει το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Όπως κατέθεσε στην Επιτροπή, ο Τ/κ του ζήτησε να τον συνοδεύσει στην πρώτη συνάντηση που έγινε για να συζητηθεί η αγοραπωλησία, η οποία έγινε στο γραφείο του Χασάπη και σε αυτή συμμετείχαν ο Χασάπης, Φλώρος Βωνιάτης, ο Κυριάκος Ζένιος και ο Νίκος Λίλλης.

Συνεχίζοντας είπε ότι ακολούθησε δεύτερη συνάντηση στο γραφείο του Λίλλη στην οποία ο Λίλλης ήταν πρωταγωνιστής και σε αυτή συμμετείχαν ο Βωνιάτης, ο Ζένιος, ο Χασάπης, ο δικηγόρος Γιώργος Χριστοφίδης και δικηγόρος του Τ/κ και έκλεισε συμφωνία για 24 σκάλες γης με προκαταβολή 20.000 λιρών στον Τ/κ.

Ο κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι το ακίνητο μεταβιβάστηκε από τον Τ/κ στην WADNIC το Μάρτη του 2010. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως κατά τη μέρα της μεταβίβασης βρισκόταν στο καφενείο του Κτηματολογίου Λάρνακας επειδή είχε ήδη δώσει πολλά λεφτά σε αυτή την επένδυση και καιγόταν να κλείσει η συμφωνία.

Περαιτέρω ανέφερε πως δεν θυμάται να ήταν Μεχμέτ κατά τη μεταβίβαση και υπέθεσε πως έγινε με πληρεξούσιο έγγραφο προς τον Πανίκκο Σενέκη. Είπε ωστόσο ότι ο Μεχμέτ πρέπει να ήταν στη Λάρνακα αλλά απέφυγε για ευνόητους λόγους να παρουσιαστεί στο κτηματολόγιο.

Αναφορικά με τα εμβάσματα και τις επιταγές, ο κ. Λιοτατής είπε ότι τον προσέγγισε ο Λίλλης και του ζήτησε να επενδύσει στην ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι παρά τις επιφυλάξεις που είχαν αρχικά ο ίδιος και η σύζυγός του πείστηκαν από το επιχειρήματα του Λίλλη και τις ψηλές διασυνδέσεις που έδειχνε ότι είχε ο Λίλλης στην Κυβέρνηση, που για αυτούς συνιστούσαν εχέγγυο, ότι «η δουλειά θα γίνει».

Είπε ακόμα ότι ο Λίλλης ενώ αρχικά υπολόγιζε και τον ενημέρωσε ότι θα γινόταν η δουλειά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, όταν φάνηκε ότι η εταιρεία οδεύει προς χρεοκοπία στράφηκε προς τη CYTA.

Ο κ. Λιοτατής κατέθεσε στην Επιτροπή ότι «ο Νίκος Κατσουρίδης ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα πίσω από τον Λίλλη», προσθέτοντας ότι «από μόνος του ο Λίλλης δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά».

Συνεχίζοντας είπε ότι «ο Λίλλης για να ικανοποιήσει τον Κατσουρίδη έφερε το αγαπημένο του ‘παιδί΄ τον Καϊάφα και ταυτόχρονα πήρε και το γιό του Κατσουρίδη, Αλέξανδρο, στην εταιρεία για να του δίνει 2000 – 3.000 ευρώ το μήνα».

Είπε ότι στις 12.12.2009 από την εταιρεία του εξέδωσε επιταγή 30.000 ευρώ στους Νίκο και Κατερίνα Λίλλη, ποσό που παραδόθηκε στα γραφεία του ΑΚΕΛ 25.000 ευρώ σε μετρητά και 5.000 σε επιταγή, σύμφωνα πάντα με την κατάθεσή του.

Στις 16.7. 2010 εξέδωσε επιταγή 30.000 στην Αλκή, στις 17.2.2010 έδωσε επιταγή 50.000 στους Νίκο και Κατερίνα Λίλλη, στις 17.12. 2010 έδωσε επιταγή 12.000 ευρώ στους Νίκο και Κατερίνα Λίλλη, ενώ στις 23.5.2010 άλλη επιταγή στους Νίκο και Κατερίνα Λίλλη για άλλες 20.000.

Συνεχίζοντας κατέθεσε ότι στις 19.8.2010 έσωσε ανοικτή επιταγή 60.000 ευρώ που κατέληξε στην Αλκή, στις 26.7.2010 επιταγή στους Νίκο και Κατερίνα Λίλλη, και στις 5.2.2011 εξέδωσε επιταγή στον ταμεία της Αλκής για 30.000 ευρώ.

Κατέθεσε επίσης πως όταν ο Λίλλης του ζήτησε επείγον χρήματα για οφειλές της Αλκής στην ΚΟΠ, έκανε δάνειο από το συνεργάτη του Γιώργο Βαρδάκη 300.000 ευρώ εκ των οποίων 116.000 ευρώ έγιναν έμβασμα στην ΚΟΠ (5.1.2011), την ίδια ημερομηνία εξέδωσε επιταγή στους Νίκο και Κατερίνα Λίλλη.

Ο κ. Λιοτατής κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι επιταγές και εμβάσματα έδινε όταν δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει το συγκεκριμένο ποσό που του ζητούσε ο Λίλλης.

Ανέφερε επίσης ότι ο Λίλλης τον σύστησε ως δόλωμα σε συνάντηση με τον Βάσο Σιαρλή, όταν διατελούσε υπηρετούσε ως ανώτερος αξιωματούχος της Τράπεζας Κύπρου.

Καταθέτοντας ότι η συνάντηση έγινε μεταξύ των ωρών 17.00 με 18.00 όταν όλα τα γραφεία ήταν κλειστά, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η συνάντηση κράτησε 15 λεπτά και μερικές μέρες μετά κλήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου να υπογράψει παρατράβηγμα στο λογαριασμό του 200.000 ευρώ, το οποίο ουδέποτε αιτήθηκε, σύμφωνα με τα όσα είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχαν ο Λίλλης και ο ίδιος με τον Νεοκλή Συλικιώτη όταν διατελούσε Υπουργός Εσωτερικών. Είπε πως «ο Υπουργός ήταν πλήρως ενήμερος και μας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογράψει για μεταβίβαση των 24 σκάλων αλλά για τις 17 και το υπόλοιπο το άφησε για μεταγενέστερο στάδιο».

Αναφορικά με την αγορά του τεμαχίου από το ταμείων συντάξεων της CYTA, ο κ. Λιοτατής κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι εκτός των δύο μεγάλων συντεχνιών οι άλλες συντεχνίες αντιδρούσαν, ωστόσο αγνοήθηκαν όπως αγνοήθηκαν και δύο – τρία μέλη του ΔΣ της CYTA που επίσης είχαν αντίθετη άποψη.

Ο κ. Λιοτατής είπε πως όταν έγινε η πώληση, από τα 9,2 εκ ο ίδιος πήρε 600.000, «ο Νίκος Λίλλης πήρε 500.000 για να πληρωθούν οι παίκτες της Αλκής, ο γιός του Κατστουρίδη πήρε πέντε επιταγές των 10.000 ευρώ και πήγε και μια επιταγή 500.000 ευρώ στο ΑΚΕΛ».

Είπε ακόμα ότι άκουσε πως 150.000 ευρώ πήγαν στον Καϊαφα, 800.000 πήρε ο Κυριάκος Λίγγης ως αποπληρωμή δανείου προς τον Λίλλη.

Ερωτηθείς σχετικά, κατέθεσε ότι «τα λεφτά από την πώληση πήγαν, 1 εκατομμύριο στον Κατσουρίδη, 1 εκ στον Κιττή και στο ΑΚΕΛ».

Περαιτέρω κατέθεσε πως όταν ζητούσε από τον Λίλλη επίμονα να του επιστραφούν τα χρήματα που έδωσε, ο Λίλλης του απάντησε ότι είχε να βγάλει 11 σπίτια παραγόντων και πρώην παραγόντων της Αλκής από τις υποθήκες και ότι ο Λιοτατής θα πάρει πίσω τα χρήματα του σταδιακά σε τρία χρόνια.

Keywords
εταιρεία, cyta, ιουνίου, αποδειξεις, συγκεκριμένο, χρεοκοπια, ακελ, κοπ, τραπεζες, κυπρος, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, γραφειο υπολογιστη, ημερομήνια, αδεια, αιτηση, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, ηχος, κτηματολογιο, κυπρου, πλαισιο, cyta, αγορα, αεροδρομιο, ακελ, γεγονος, γινει, γνησιος, γνωριμια, γραφεια, δανειο, δευτερα, δικη, δωσει, δοθηκε, δολωμα, εγινε, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εμβασμα, εργα, εξι, εσωτερικων, εταιρεία, ζωνη, ιδια, ιδιο, ιωαννου, καφενειο, κυβερνηση, κοπ, λαρνακα, λεφτα, λειτουργια, μεχμετ, μειωση, νικο, νηματα, παντα, οικοπεδα, παιδια, πληρεξουσιο, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συζητηση, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, τμημα, τρια, φλωρος, χρονος, ευθεια, ερωτησεις, ιουνίου, μεινει, πληροφοριες, πωληση, τραπεζα, θερμοκηπιο
Τυχαία Θέματα