Μειώθηκαν οι παράνομοι μετανάστες από τα κατεχόμενα

14:05 7/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα μειώνονται, δήλωσε  σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι  επιβάλλεται να προχωρήσει η συμφωνία επανεισδοχής των παράνομων  μεταναστών μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε στο Διεθνές Συνέδριο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση  που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν τα Γραφεία  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Μάλτα και Ελλάδα,

καθώς και το ΓΤΠ.  Πρόκειται για το τρίτο από τρία συνέδρια που συνδιοργανώνουν τα πιο πάνω    Γραφεία με θεματολογία το άσυλο και τη μετανάστευση. Το πρώτο  πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα τον Ιούλιο και το δεύτερο στη Ρόδο τον περασμένο μήνα.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα της οποίας το έδαφος χρησιμοποιείται συστηματικά για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα κράτη μέλη, και όπως σε πλείστα άλλα θέματα έχει αποδειχθεί κακόπιστος γείτονας.

«Δυστυχώς η χώρα αυτή αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία, γι’ αυτό και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες πριν δύο εβδομάδες κάλεσα την Επιτροπή να επιδείξει περισσότερο σθένος και να πείσει την Τουρκία να συναινέσει στο συμφωνημένο κείμενο», σημείωσε.

Σε σχέση με τους μετανάστες, είπε ότι τον Ιούλιο του 2011 οι εκκρεμούσες υποθέσεις στην Υπηρεσία Ασύλου έχουν μειωθεί στις 909, όταν το 2005 εκκρεμούσαν οι αιτήσεις 11.500 ατόμων περίπου.

Στη δε Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων μέχρι τον Ιούνιο του 2011 εκκρεμούσαν 1.703 εφέσεις, όταν το 2009 οι εκκρεμούσες εφέσεις έφταναν τις 3.507.

Ο κ. Συλικώτης παράλληλα ανέφερε ότι συνεχίζεται η προοδευτική μείωση της εισροής παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα και ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2011 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα 427 άτομα και από αυτούς οι 276 έχουν υποβάλει αίτηση για παραχώρηση ασύλου.

«Ενδεικτικά και πάλι μόνο να αναφέρω πως ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα το 2008 ήταν 5.198 άτομα. Βέβαια, όλοι κατανοούμε πως η κατοχή παραμένει μια μόνιμη απειλή στην εσωτερική μας ασφάλεια, και ένας εν δυνάμει κίνδυνος για την εισροή παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον αντιμέτωπη με μια νέα μεσογειακή πραγματικότητα, «μια νέα σκληρή μεσογειακή πραγματικότητα».

Εξήγησε ότι οι σοβαρές εξελίξεις που σημειώνονται στη Βόρεια Αφρική και η κλιμάκωση της έντασης και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του κύματος των μικτών μεταναστευτικών ροών προς τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι στη διαχείριση των θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου, όπως και σε πλείστα άλλα κρίσιμα ζητήματα, έχει πλέον διαφανεί πως χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως κάποια θετικά βήματα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι για

Keywords
Τυχαία Θέματα