Μειώθηκε το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας

13:41 8/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στα 90,8 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκε στο τέλος του 2011 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κεντρικής Κυβέρνησης της Γαλλίας, υποχωρώντας από το επίπεδο ρεκόρ των 148,8 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2010, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το γαλλικό Υπουργείο προϋπολογισμού.

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας

ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η σημαντική μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό χαιρετίστηκε από τον Γάλλο Υπουργό Οικονομίας ως ένα σημάδι ότι η Γαλλία σημειώνει πρόοδο στο να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη.

Ο Υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε την Τετάρτη στο ραδιόφωνο ”RTL”: ”Η Γαλλία είναι μια σοβαρή χώρα, η οποία εκσυγχρονίζει τον εαυτό της και θα είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που τίθεται στο σχέδιο για μείωση του ελλείμματος της, ενώ πριν από έξι μήνες μας έλεγαν ότι αυτό ήταν ανέφικτο”.

Πρόσθεσε ότι ”αυτό δείχνει ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κεντρικής Κυβέρνησης είναι ένα συστατικό στο συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τους προϋπολογισμούς των τοπικών και περιφερειακών Κυβερνήσεων και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Εξάλλου, η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμάται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τον Ιανουάριο, η γαλλική βιομηχανική δραστηριότητα ”προχώρησε πολύ λίγο, σύμφωνα με τους ηγέτες των επιχειρήσεων” που ρωτήθηκαν από την κεντρική τράπεζα, η οποία ανέφερε ότι είχε σημειωθεί επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών.

Η παραγωγή είναι σταθερή, ”αλλά κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο”, ενώ οι βιομηχανικές παραγγελίες είναι κοντά στα φυσιολογικά τους επίπεδα, με ”μια ελαφρά αύξηση στις νέες παραγγελίες”, σημειώνει η γαλλική Κεντρική τράπεζα.

Τα αποθέματα έχουν διατηρηθεί κοντά στα επιθυμητά επίπεδα και οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται ελαφρώς, προσθέτει.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η τράπεζα αναφέρει ότι ”οι προβλέψεις είναι προσανατολισμένες προς σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας, βραχυπρόθεσμα”, μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε τον Ιανουάριο λόγω λιγότερων προσωρινών συμβάσεων εργασίας και πιο αδύναμης δραστηριότητας στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα