Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Ιδού η απορία!

12:04 14/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, που όλοι μας περιμένουμε αυτές τις ημέρες να τα γευτούμε.

Πρόκειται για πολύ νόστιμα γλυκά, τα οποία, δυστυχώς, μας προσφέρουν και αρκετές θερμίδες, ακριβώς επειδή το μικρό τους μέγεθος μας ξεγελάει και έτσι τα καταναλώνουμε σε μεγάλη ποσότητα.

Βέβαια, ακόμη και όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής

και προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους, μπορούν να τα εντάξουν στο διαιτολόγιο τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Ελένη Πέννια, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε την θρεπτική σύσταση των δύο αυτών γλυκισμάτων, ώστε να ξέρουμε σε τι ποσότητα και συχνότητα μπορούμε να τα καταναλώσουμε, χωρίς αυτό να μας στοιχίσει σε παραπανίσια κιλά.

Ένας μέτριος κουραμπιές περίπου 40-50 γραμμαρίων μας αποδίδει περίπου 180-220 θερμίδες και 11-13,5 γραμμάρια λίπους, αναλόγως βέβαια και από τον τρόπο παρασκευής του. Είναι ιδιαιτέρα πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα μελομακάρονα λόγω της προσθήκης βουτύρου. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε «απλούς» υδατάνθρακες εξαιτίας του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Από την άλλη πλευρά, τα αμύγδαλα που περιέχει είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.

Ένα μέτριο μελομακάρονο…

Διαβάστε περισσότερα….

Keywords
Τυχαία Θέματα