Μέρισμα και νέο iPhone απογειώνουν την Apple

19:32 16/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των πρώτων ημερών του περασμένου Απριλίου -όταν είχε κυκλοφορήσει το νέο iPad- επέστρεψε τα τελευταία 24ωρα η μετοχή της Apple, ωθούμενη κυρίως από τις πληροφορίες για την άμεση διανομή μερίσματος, αλλά και την αυξανόμενη ένταση των εικασιών γύρω από το νέο iPhone.

Τελικά, με μια ανακοίνωση που σκόρπισε χαμόγελα στους επενδυτές και δικαίωσε τις εσπευσμένες τοποθετήσεις των προηγούμενων

ημερών, η Apple έκανε γνωστό ότι προχωρά άμεσα στην υλοποίηση της δέσμευσής της, για τη διανομή μερίσματος πρώτη φορά μετά από το 1995. Οσοι είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές της εταιρείας στις 13 Αυγούστου θα λάβουν την Πέμπτη μέρισμα τριμήνου 2,65 δολαρίων ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί πριν από μερικούς μήνες, μέσα στα επόμενα χρόνια 35 δισ. δολάρια -από το τεράστιο αποθεματικό της εταιρείας που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς- θα δοθούν με την μορφή μερίσματος, ενώ αλλά 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την επαναγορά μετοχών. Για την άμεση πληρωμή του μερίσματος, περίπου 2,5 δισ. δολάρια θα βγουν από το παραγεμισμένο ταμείο της Apple.

«Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήσαμε μέρος των αποθεματικών μας σε σημαντικές επενδύσεις, όπως η αύξηση των κεφαλαίων για έρευνα και ανάπτυξη, κάποιες εξαγορές, το άνοιγμα περισσότερων καταστημάτων λιανικής πώλησης, στρατηγικού χαρακτήρα προπληρωμές και άλλες δαπάνες στην αλυσίδα εφοδιασμού και το στήσιμο των υποδομών μας. Και θα δείτε ακόμα περισσότερες κινήσεις στο μέλλον. Με αυτές τις επενδύσεις διατηρήσαμε τη θωράκισή μας και πάλι έχουμε άφθονο χρήμα για να τρέξουμε τις επιχειρήσεις μας. Ετσι, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά μετοχών», δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ.

Στην on line αγορά, η μετοχή της Apple κινείται τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από τα 630 δολάρια, φθάνοντας και τα 638, με ιστορικό ενδοσυνεδριακό υψηλό τον Απρίλιο του 2012 τα 644 δολάρια.

Παράλληλα, το συνηθισμένο -πριν από σημαντικές παρουσιάσεις προϊόντων της Apple- γαϊτανάκι φημών και εικασιών ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση σχετικά με το νέο iPhone. Το έκτο κατά σειρά μοντέλο του τηλεφώνου που άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά των smartphones αναμένεται να παρουσιαστεί σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, ίσως και στις 12 Σεπτεμβρίου.

Προσπαθώντας κάποιος να λάβει υπόψη του τα αναρίθμητα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών, μπορεί να υποθέσει ότι το νέο iPhone θα είναι πιο λεπτό από το 4S, θα έχει μεγαλύτερη οθόνη (πιθανότατα τεσσάρων ιντσών), θα εφοδιάζεται με νέο επεξεργαστή τεσσάρων πυρήνων, θα είναι συμβατό (όπως και το νέο iPad) με τα δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G) τεχνολογίας LTE και στην πίσω του πλευρά θα συνδυάζει το γυαλί με το αλουμίνιο (θυμίζοντας το πρώτο iPhone). Είναι πολύ πιθανό να υποστηρίζει το πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας σε πολύ μικρή απόσταση NFC, στο οποίο βασίζονται όλες οι πλατφόρμες ανέπαφων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων.

Οσον αφορά στο μέτωπο της διαμάχης με τη Samsung και μι

Keywords
Τυχαία Θέματα