Μέρος της πραγματικότητας της σημερινής νεολαίας η σεξουαλική βία

13:12 3/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Από τις επισκέψεις που πραγματοποιεί στα σχολεία και από τις διαβουλεύσεις που έχει με τα Μαθητικά Συμβούλια ή όταν έχει διαβούλευση στο Γραφείο της με παιδιά, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, διαπιστώνει ότι η σεξουαλική βία εις βάρος παιδιών είναι αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο στην Κύπρο και “είναι μέρος της πραγματικότητας της σημερινής νεολαίας”.

Για τα θέματα σεξουαλικής βίας ή παρενόχλησης των παιδιών, είπε η κ. Κουρσουμπά, έχει συσταθεί – μετά από εισήγησή της- από το Υπουργείο Εργασίας ειδική Επιτροπή, με συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, κυβερνητικών υπηρεσιών, μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα και έκκλησή της είναι αυτή η Επιτροπή “να λειτουργήσει και να προχωρήσει όσο το δυνατό συντομότερα, αναλαμβάνοντας ο κάθε φορές τις ευθύνες του, το κράτος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”.

“Στην Κύπρο”, είπε η κ. Κουρσουμπά, “είναι επίσης ένα μέρος του προβλήματος, το ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση δεδομένων για να γίνεται ανάλυση αυτών των αριθμών και ο καθένας έχει τα δικά του δεδομένα”.

“Για παράδειγμα”, είπε η κ. Κουρσουμπά, “η Αστυνομία έχει εκείνες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται στην Αστυνομία, το ίδιο και η Νομική Υπηρεσία, ο Σύνδεσμος Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια καταγράφει καταγγελίες για όλες τις μορφές βίας στην οικογένεια και όχι μόνον σεξουαλικής, καταγράφονται καταγγελίες ενάντια στη μάνα και όχι στο παιδί και, γενικά, είναι πάρα πολλά ακόμη που χρειάζονται να γίνουν”.

“Εχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό περιστατικό, που αφορά το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, ένα θέμα το οποίο μαστίζει και την κυπριακή κοινωνία”, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η κ. Κουρσουμπά, κληθείσα να σχολιάσει τον προχθεσινό βιασμό ανήλικου αγοριού στη Λάρνακα.

“Σίγουρα και πρέπει να δοθεί δημοσιότητα”, είπε η κ. Κουρσουμπά, “αλλά εκείνο, το οποίο αναμένεται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, στη βάση των αρχών της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού”, πρόσθεσε, “είναι, από τη μια, να προστατευθεί το παιδί, με όχι πολλές περιγραφές που να αφορούν το ίδιο το παιδί”.

“Από την άλλη”, συνέχισε, “είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης για να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και να δώσουν μία θέση επιστημονική, με εισηγήσεις για το τί πρέπει να γίνει”.

“Ειδικά για αυτά τα θέματα”, δήλωσε η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, “τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να έχουν προγράμματα, που να ενδυναμώνουν τα ίδια τα παιδιά και να τα κάνουν να υποψιάζονται, ειδικά για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και όχι να περιμένουμε κάθε φορά ένα περιστατικό και γύρω από αυτό να αρχίζουμε να μιλούμε για το θέμα”.

“Ερωτηθείσα εάν χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα προσέγγισης των παιδιών για τα ζητήματα αυτά, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι “το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης είναι ανοικτό και το Γραφείο μου ήδη το έχει θέσει ως προτεραιότητα πέραν των τριών ετών”.

“Εδώ και δύο χρόνια”, όπως ανέφερε η κ. Κουρσουμπά, “τρέχει από μέ

Keywords
Τυχαία Θέματα