Μέσης: Έχει επιτελεστεί τεράστιο και απεχθές έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού

16:11 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχει επιτελεστεί από κάποιους ένα τεράστιο και απεχθές έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Χρίστος Μέσης.

«Θα έλεγα το τρίτο στη σειρά, μετά το πραξικόπημα του 1974 και το σκάνδαλο του χρηματιστήριου. Ένα έγκλημα που -ίσως- για πρώτη φορά κάνει τόσο επιτακτική την άμεση προσαγωγή των όποιων υπευθύνων στη δικαιοσύνη, ώστε πέρα από την ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου, να μπορέσει ο τραπεζικός μας τομέας

να επανέλθει ξανά σε ομαλότητα και σταθερότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας», πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, ο κ. Μέσης είπε ότι δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι πέρα από τις εγκληματικές συμπεριφορές των όποιων τραπεζών, άλλο τόσο εγκληματική υπήρξε και η πλημμελής και ανεπανάληπτα αναιμική ενάσκηση του εποπτικού ρόλου των τραπεζών από μέρους του -κατά τα άλλα-πολιτικά λαλίστατου, τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη.

«Όλα δηλαδή, γεγονότα και συμπεριφορές που χωρίς αυτά, η Κύπρος ουδέποτε θα βρισκόταν σε αυτή την δεινή θέση. Και δεν χρειάζονται επιχειρήματα, αλλά ούτε και πολλές εξηγήσεις, για να τεκμηριωθεί αυτό, παρά μόνο ένα αριθμό. 10 δις! Αυτό είναι περίπου το μέγεθος του προβλήματος των τραπεζών λέει η Pimco.10 δις, δηλαδή το 86% των συνολικών δανειακών μας αναγκών.10 δις, που ασφαλώς αποτελεί ένα τεράστιο ποσό, που και αν ακόμη -χάριν άσκησης- θέλαμε να εξοφλήσουμε άμεσα, δεν θα μας έφταναν όλα τα έσοδα του κράτους μας που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε.

Στις δοσμένες συνθήκες, συνέχισε, η επαναφορά της ανάπτυξης, κάτω από τις πρόνοιες του μνημονίου, θα χρειαστεί και επιπλέον σκληρές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνθήκες λιτότητας και κατ’ επέκταση η επιβράδυνση που θα επιφέρουν στην δομή της οικονομίας πλείστες από τις πρόνοιες του μνημονίου.

Ο κ. Μέσης ανέφερε ότι θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος στηn πολιτική της κινδυνολογίας και στη μεμψιμοιρία, που δίχως άλλο τους τελευταίους μήνες δηλητηρίασαν και κατέστρεψαν ότι μπορούσε να βελτιώσει, έστω και στο ελάχιστό, το γενικότερο κλίμα στην οικονομία

«Θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν με τις ισοπεδώσεις που τους επέβαλλε προφανώς η αντιπολιτευτική και προεκλογική τους διάθεση, να αποδομούν τη δική μας πλευρά και να δίνουν επιχειρήματα στους εχθρούς της Κύπρου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα