Μέτρα ΕΕ για ενίσχυση των αεροπορικών μεταφορών της Ευρώπης

15:12 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει στο χειρότερο δυνατό βαθμό τις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν ανακοίνωσε δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κλάδου αεροπορικών μεταφορών, αρχίζοντας διαπραγματεύσεις με τους βασικούς εταίρους.

Στόχος θα είναι η πρόσβαση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, η ανάπτυξη νέων εργαλείων για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και η δημιουργία των ορθών κανονιστικών προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν,

η ανταγωνιστική θέση του κλάδου των αεροπορικών μεταφορών της ΕΕ, ειδικότερα των διεθνών αερογραμμών, απειλείται σοβαρά, αφού σήμερα οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές βρίσκονται εκτός Ευρώπης.

Για να αποκτήσει ο κλάδος των αερομεταφορών της ΕΕ καλύτερη πρόσβαση σε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε νέες αγορές, η Επιτροπή προτείνει να συναφθούν σε επίπεδο ΕΕ συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών με βασικούς εταίρους της αεροπορίας, οι οποίοι αποκοτούν διαρκώς μεγαλύτερη σημασία, όπως η Κίνα, η Ρωσία, τα κράτη του Κόλπου, η Ιαπωνία, η Ινδία και οι χώρες ASEAN στη Νοτιοανατολική Ασία.

Επίσης, προτείνει να ολοκληρωθούν, μέχρι το 2015, σε επίπεδο ΕΕ, συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών με γειτονικές χώρες, όπως η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τυνησία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Το συνολικό οικονομικό όφελος που θα προκύψει από το σύνολο των συμφωνιών αυτών εκτιμάται σε 12 δισ. ευρώ ετησίως. Η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει στα κράτη μέλη, στις αρχές του 2013, έναν κατάλογο προτεραιοτήτων για τις διαπραγματευτικές εντολές της ΕΕ σχετικά με τις συμφωνίες αυτές.

Επιπλέον, πρέπει να υπογραφούν βιομηχανικές και τεχνολογικές συμφωνίες με τους βασικούς εταίρους και άλλες χώρες σε τομείς όπως η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας (ΑΤΜ) – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με το πρόγραμμα SESAR της ΕΕ – και η ασφάλεια, μεταξύ άλλων η πιστοποίηση των αεροναυπηγικών προϊόντων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί θεμιτός ανταγωνισμός, η Επιτροπή προτείνει να αναπτυχθούν, κατόπιν διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, νέα και αποτελεσματικότερα μέσα της ΕΕ για την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων από τις αθέμιτες πρακτικές. Ο υφιστάμενος κανονισμός της ΕΕ  στο θέμα αυτό έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστος και πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο καλύτερα προσαρμοσμένο στις πραγματικότητες του σημερινού παγκόσμιου τομέα αεροπορικών μεταφορών.

Μετά από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο Μεταφορών το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, υπό την προεδρία της Κύπρου, η Επιτροπή σκοπεύει να προωθήσει τις προτάσεις αυτές, μεταξύ των οποίων την υποβολή καταλόγου προτεραιοτήτων για εντολές διαπραγμάτευσης της ΕΕ στις αρχές του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα