Μικρή ανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ασία

11:52 2/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι ρυθμοί της βιομηχανίας της Ασίας με την κρίση στην Ευρώπη να υποχωρεί και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να αρχίζει να ανακάμπτει, κάτι που αρχίζει να καθησυχάζει την απαισιοδοξία που επικρατεί για την παγκόσμια οικονομία.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα δεν έχουν ακόμη φτάσει σε παντελώς υγιή επίπεδα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε στην Κίνα,

τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, τρεις από τις ηγετικές χώρες στον τομέα εξαγωγών της περιοχής.
Σταθεροποιήθηκε και η εγχώρια και η εξωτερική ζήτηση.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα υποδηλούν επίσης μια επιβράδυνση της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η Κίνα φαίνεται να κατευθύνεται στο πιο αδύναμο τρίμηνο της από τις αρχές του 2009 όταν βρισκόταν εν μέσω στης παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν ότι η παραγωγή στα εργοστάσια της Ευρώπη παρέμεινε χαμηλή καθώς η περιοχή εισέρχεται σε ύφεση ενώ τα στοιχεία των ΗΠΑ μπορεί να αντικατοπτρίσουν μια μέτρια ανάπτυξη.

O επίσημος δείκτης PMI της Κίνας σημείωσε το Μάρτιο ψηλό ρεκόρ έντεκα μηνών με πιο ισχυρή καταγραφή απ’ ότι αναμενόταν της τάξης του 53,1 μονάδων.

Ωστόσο, μια διαφορετική πιο απαισιόδοξη εικόνα δείχνει άλλη ιδιωτική έρευνα της HSBC που επικεντρώνεται περισσότερο σε μικρότερα εργοστάσια παρά τα μεγάλα κρατικά εργοστάσια που συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία. Ο δείκτης της έρευνας αυτής βρίσκεται κάτω από στις 48,3 μονάδες τον Μάρτιο με το 50 να είναι το όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η αυξητική έκπληξη του βιομηχανικού PMI είναι ευπρόσδεκτή και θα πρέπει να βοηθήσει στην καταστολή υπερβολικών φόβων για μια «ανώμαλη προσγείωση» της Κίνας», δήλωσε ο οικονομολόγος της Μizuho στη Σιγκαπούρη Vishnu Varathan.

«Ομως την ίδια ώρα δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να νομίζουμε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τα χειρότερα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι παγκόσμιες συνθήκες συνεχίζουν να παραμένουν πολύ αβέβαιες παρά την σταθεροποίηση στην Ευρώπη και μικρά δείγματα ανάπτυξης στις ΗΠΑ».

Ο PMI της HSBC για τη Νότιο Κορέα σημείωσε αύξηση και έφτασε τις 52 μονάδες το Μάρτιο από τις 50, 7 το Φεβρουάριο. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετό για να χαροποιήσει οικονομολόγους.

Παρά το γεγονός ότι η θετική αυτή ένδειξη υποστηρίζεται από μια αύξηση νέων εξαγωγών η ανάπτυξη ήταν περιορισμένη καθώς οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν υποτονικές σε βασικές αγορές.

«Μην παρασύρεστε», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC στο Χονγκ Κονγκ Ρόναλντ Μαν, ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στη Νότιο Κορέα, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται η αναμονή μεγαλύτερων νέων παραγγελιών για να υπάρξει περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση».

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας σημείωσαν πτώση 1,4% τον Μάρτιο από τις αντίστοιχες του προηγούμενου χρόνου, ενώ σύμφωνα με γενικές εκτιμήσεις α

Keywords
Τυχαία Θέματα