Μήνυμα Ομήρου να προτιμώνται τα κυπριακά προϊόντα και να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος

20:20 8/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Νέα Αγροτική Κίνηση έχει θέσει τα θεμέλια μιας φιλόδοξης και ελπιδοφόρας εξόρμησης σε μια περίοδο που τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού αυξάνονται και πληθύνονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, κατά την κοπή της βασιλόπιτας της κίνησης το απόγευμα.

Ο κ. Ομήρου επέρριψε ευθύνες για την οικονομική

κατάσταση στις αναστολές της κυβέρνησης να λάβει μέτρα, όταν έπρεπε, για αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και στην αλόγιστη και ασυλλόγιστης συμπεριφοράς των κυπριακών τραπεζών με την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας την ευρύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση, «ως αποτέλεσμα της απουσίας μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Αλλά και της επικυριαρχίας των οικονομικών συστημάτων όχι από τις νόμιμα εκλεγμένες εξουσίες αλλά από τις αγορές, πρόσθεσε.

Μέσα σε αυτή την οικονομική κατάσταση, συνέχισε ο κ. Ομήρου, ο αγροτικός κόσμος έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, κάνοντας λόγο στην επισιτιστική αυτάρκεια που πρέπει να είναι κεντρικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αγροτικού κινήματος. «Θα πρέπει να σταματήσουμε να εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές σε ό,τι αφορά τα βασικά αγροτικά προϊόντα. Είναι ανεπίτρεπτο μια χώρα όπως η Κύπρος, που το 1960 ο ευρύς γεωργικός τομέας είχε συνεισφορά κατά 20% στο ΑΕΠ, σήμερα να έχει συνεισφορά μόλις 4%».

Χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κάνουν στροφή στη γεωργία λέγοντας ότι πρέπει να δώσουμε το σύνθημα ‘προτιμάτε τα κυπριακά προϊόντα’ και αυτό το σύνθημα, «πρέπει να προέλθει και από την ΕΔΕΚ και να στηριχθεί και από την Νέα Αγροτική Κίνηση». Η νέα Κίνηση, είπε, πρέπει να αφιερώσει το 2013 για να δώσει το μήνυμα της στήριξης του αγροτικού κόσμου αλλά και τη στροφή προς την αγροτική ανάπτυξη με στόχο την επισιτιστική αυτάρκεια στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η τουρκική αδιαλλαξία όχι μόνο δεν έχει καμφθεί, αλλά οξύνεται και η συμπεριφορά της Τουρκίας επιδεινώνεται και απειλεί για το θέμα της ΑΟΖ. «Χρειάζεται μια καινούργια εθνική στρατηγική». Έκανε δε λόγο για επαναδιορισμό των συνομιλιών στις σωστές βάσεις και απόσυρση των υποχωρήσεων των τελευταίων 5 χρόνων. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού, επιστροφή στην ουσία του προβλήματος και με τη στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα – είπε – στις Προεδρικές, «παραμένουμε συνεπείς σε αυτή την ανάγκη, της καινούργιας εθνικής στρατηγικής που μπορεί να μας βγάλει από τα σημερινά καταθλιπτικά εθνικά αδιέξοδα».

Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, Τάκης Χριστοδούλου ανέφερε ότι αναλαμβάνουν ένα δύσκολο έργο, η ΕΔΕΚ έβαλε ψηλά τον πήχη για την νέα οργάνωση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την παρουσία όλων των συναγωνιστών με την πλούσια δράση στους τομείς όπου εργάστηκαν, γεωργούς, κτηνοτρόφους και πρώην λειτουργούς διαφόρων Υπουργείων, οι συμβουλές των οποίων είναι παρακαταθήκη, όπως είπε, θα τα καταφέρουν.

Θέλει δουλειά, υπομονή, γνώση και περισσότερο να είμαστε δίπλα στον αγρότη, τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και το ’13 ακόμη περισσότερα, ανέφερε. Με συλλογική δουλειά και με τη στήριξη της ΕΔΕΚ θα τα καταφέρουμε, κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα