Μουϊζνιεκς: Συστημική η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

12:05 26/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε έκθεσή του για την Τουρκία, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ΝΙλς Μουϊζνιεκς, στηριζόμενος στα όσα διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του στη χώρα 1-5 Ιουλίου 2013, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς της τουρκικής αστυνομίας έναντι διαδηλωτών.

“Είναι καιρός

η τουρκική αστυνομία να αρχίσει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, υπογραμμίζει.

Μ` αφορμή τα γεγονότα του Μαϊου-Ιουνίου 2013 στο Γκεζί, ο Επίτροπος μιλάει για “συστημικό πρόβλημα της τουρκικής αστυνομίας να σεβασθεί τα διεθνή πρότυπα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και υπενθυμίζει τη σωρεία από καταδίκες που έχει εισπράξει η Τουρκία, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον κ. Μουϊζνιεκς, η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, που είναι “υπερβολικά περιοριστικό για μια δημοκρατική κοινωνία”.
Εκφράζει δε τη βαθιά του ανησυχία για την στάση των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, έναντι διαδηλωτών που εκδήλωσαν την αντίδραση τους με ειρηνικό τρόπο.

“Ορισμένοι εργαζόμενοι της υγείας, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, συνδικάτα και δημοσιογράφοι υπήρξαν στόχος των ερευνών και υπέστησαν πρόστιμα ή απολύσεις”, τονίζει ο Επίτροπος υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι καθώς και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

“Η ανάρμοστη συμπεριφορά των υπαλλήλων επιβολής του Νόμου στην Τουρκία συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου”, υπογραμμίζει και καλεί τις τουρκικές αρχές να άρουν όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν τις δικαστικές έρευνες, να βρεθούν και να τιμωρηθούν εκείνοι που, με βάση τεκμηριωμένες καταγγελίες, προέβησαν σε σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των γνωστών γεγονότων.

Κατά τον Επίτροπο, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η πλήρης λογοδοσία για τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου που παρανόμησαν, θα ήταν η δημιουργία ενός πλήρως ανεξάρτητου μηχανισμού καταγγελιών της αστυνομίας άλλα, όπως διευκρινίζει, η Επιτροπή που εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο για να εποπτεύει τη δράση των οργάνων επιβολής του νόμου “δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτόν το ρόλο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα