Ν. Παπαδόπουλος: “Απαιτείται άμεση αλλαγή της στάσης της Κεντρικής τράπεζας”

11:22 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απαιτείται η άμεση αλλαγή της στάσης της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου στο θέμα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων των Κυπριακών τραπεζών, εκτός και αν είναι επιδίωξη κάποιων να πληρώσει ο κυπριακός λαός τις ακραίες ιδεολογικές θεωρίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή

του ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Η πρωτοβουλία για την αλλαγή της σχετικής μεθοδολογίας ανήκει στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και όχι στη Τρόικα», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ισχυρίστηκε ότι αυτή η μεθοδολογία εδράζεται σε καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές. Με όλο το σεβασμό, αυτός ο ισχυρισμός είναι ανακριβής».

Η Κύπρος, όπως αναφέρει, «μέχρι σήμερα εφάρμοζε την ίδια μεθοδολογία για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υιοθετούν και άλλες χώρες της ΕΕ, χώρες όπως η Αγγλία και η Ισπανία» και προσθέτει πως «ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πριν να διοριστεί στη Κεντρική Τράπεζα είχε δημοσιεύσει άρθρα του στο διαδίκτυο με τα οποία εισηγείτο αυτή την αλλαγή».

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «σε ομιλία του στις 23.10.12 στο ΕΒΕ Λάρνακας ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θεωρεί θετική την αλλαγή των προτύπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση ή αντιπρόταση για την αλλαγή των κριτηρίων των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει, επίσης, ότι «η αλλαγή των προτύπων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τον τρόπο που εισηγείται ο κ. Δημητριάδης θα προσθέσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Δυστυχώς, συνεχίζει, «αυτά τα επιπρόσθετα δισεκατομμύρια θα κληθεί να τα πληρώσει ο λαός μας μέσω των μέτρων εξυγίανσης που θα μας επιβάλει η Τρόικα. Ακόμη χειρότερα», καταλήγει, «αυτά τα επιπρόσθετα δισεκατομμύρια θα καταστήσουν το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη διατηρήσιμο και μη βιώσιμο, με εμφανή πλέον τον κίνδυνο κουρέματος του κυπριακού χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα