Να δοθεί νέα ώθηση στις ενταξιακές της Τουρκίας, λέει ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός

20:09 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχει ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Μπρατισλάβα. Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του είπε ότι η χώρα του κάνει υπομονή σε ό, τι αφορά την ένταξή της, όμως δεν ξέρει για πόσο ακόμη.

Ο κ. Φίκο δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει την άποψη για εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την Αγκυρα

ώστε να καταστεί πλήρες μέλος προσθέτοντας ότι αν αυτή η διαδικασία δεν ισχύει πλέον για την Αγκυρα, τότε η ΕΕ “πρέπει να δώσει εξηγήσεις”. Ανέφερε, ακόμη, ότι είναι σαφής η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Αγκυρα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία και ότι η Σλοβακία θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να διευρυνθεί περαιτέρω.

Είπε, ακόμη, ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και ότι συμφωνήθηκε πως υπάρχει χώρος βελτίωσης στο θέμα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αγκυρας-Μπρατισλάβας.

Ο κ. Φίκο ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου και πιθανών δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών, και το θέμα της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους τομείς της έρευνας και της επιστήμης.

Στις δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον η Αγκυρα θα αποσύρει την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ. “Πάνε 50 χρόνια και είμαστε ακόμη στην πόρτα εισόδου. Όμως, συνεχίζουμε με υπομονή έως ότου ο στόχος εκπληρωθεί, όμως το για πόσο ακόμη, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Σε κάποιο στάδιο ίσως τεθεί ένα τέλος”, είπε.

Εθιξε και το θέμα της άρσης της θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες, λέγοντας ότι η χώρα του θα άρει όλους τους περιορισμούς για υπηκόους της Σλοβακίας και αναμένει ότι η χώρα αυτή θα πράξει το ίδιο για όσους Τούρκους πολίτες που μεταβαίνουν εκεί για επιχειρηματικούς και άλλους σκοπούς.

O Τούρκος Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασμπάροβιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα