Να καταψηφίσει την πρόταση DG SANCO καλεί την Επίτροπο Βασιλείου η Ιωάννα Παναγιώτου

10:56 27/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου απέστειλε επιστολή στην Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, Ανδρούλα Βασιλείου, η οποία αφορά στη νομοθεσία εμπορίας φυτογενετικού υλικού και την σχετική πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DG SANCO) που θα κατατεθεί στην επικείμενη Συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου 2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η κ. Παναγιώτου ζητεί από την Κύπρια Επίτροπο της ΕΕ «όπως καταψηφίσει

το νέο νομοσχέδιο για την εμπορία των σπόρων που πρόκειται να υποβάλει η DG SANCO τονίζοντας ότι η ευκαιρία να αλλάξει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προάγοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των σπόρων των γεωργών και διασφαλίζοντας τον τεράστιο γεωργικό πλούτο χωρών όπως η Κύπρος, είναι τώρα».

Στην επιστολή της η κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι «η πρόταση για τη νομοθεσία από πλευρά της DG SANCO αποτελεί κίνδυνο για τη γεωργική βιοποικιλότητα της ΕΕ και κατ’ επέκταση της Κύπρου».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος εκτιμά ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα έπρεπε να υποστηρίζει τη διάδοση όλων των ειδών σπόρων (εξαιρώντας τους γενετικά τροποποιημένους) και όχι να στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της βιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα επιβάλει παράλογες απαιτήσεις στους παραδοσιακούς και σύγχρονους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί, περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η βιομηχανία σπόρων ενδιαφέρεται να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά εξοντώνοντας την εμπορική κυκλοφορία των παραδοσιακών ποικιλιών και όλων των σπόρων των γεωργών για δικό τους κέρδος».

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, συνεχίζει η κ. Παναγιώτου, «ο ρόλος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και γενικότερα ο ρόλος των πολιτικών πρέπει να είναι η προστασία των σπόρων των γεωργών που αποτελούν κοινή ιδιοκτησία και κληρονομιά».

Προσθέτει ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα έπρεπε να στηρίζει τις τοπικές και ιδιοπαραγώμενες ποικιλίες γιατί οι σπόροι των γεωργών έχουν ευρύτατη γενετική βάση, δηλαδή κάθε σπόρος περιλαμβάνει πολύ περισσότερα γονίδια από αυτά που έχουν οι ποικιλίες της βιομηχανίας».

Επομένως, αναφέρει η κ. Παναγιώτου, «είναι προσαρμόσιμοι στις κλιματικές αλλαγές, εξελίσσονται σε ισορροπία με τυχόν ασθένειες και αναπτύσσουν γονίδια αντίστασης, ιδιότητες που τα καταστούν πολύτιμα για τη γεωργική βιοποικιλότητα και επομένως για τη μελλοντική μας διατροφική επάρκεια και ασφάλεια».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος εκτιμά ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να στηρίζει το δικαίωμα επιλογής μοντέλου γεωργίας, αλλά και μοντέλου διατροφής από τους πολίτες» ενώ αναφέρει ότι «σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα καλλιεργείται μόνον το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών που βρίσκονταν υπό καλλιέργεια πριν 100 χρόνια κάτι το οποίο είναι καταστροφικό για τη βιοποικιλότητα, δηλαδή για τη συνέχεια της ζωής».

«Με τη σωστή αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρούμε ότι μπορούμε να σώσουμε αυτό το υπόλοιπο 10%¨», καταλήγει η κ. Παναγιώτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα