«Ναι» στην ΕΕ αλλά με νέα σχέση, λένε βρετανικές επιχειρήσεις

21:33 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επιθυμία των περισσότερων επιχειρήσεων στη Βρετανία είναι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αλλά με επαναπατρισμό ορισμένων εξουσιών από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο, αποκαλύπτει δημοσκόπηση σε δείγμα 4.000 εταιρειών για λογαριασμό του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το 64% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών απάντησαν πως θέλουν μεν τη Βρετανία μέλος της ΕΕ, αλλά υπό ένα τροποποιημένο καθεστώς, με μεγαλύτερη αποκέντρωση στη

διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη ότι ο τομέας πολιτικής στον οποίο οι Βρετανοί εργοδότες θα ήθελαν μεγαλύτερη αυτονομία από την ΕΕ, με δικαίωμα εξαίρεσης της χώρας τους, είναι ο τομέας της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων.

Υπάρχει δε ένα ποσοστό 18% που τάσεται χωρίς περιστροφές υπέρ της πλήρους εξόδου της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη.

Τα ποσοστά αντανακλούν τη γενικότερη αίσθηση που έχει διαμορφωθεί στη Βρετανία σχετικά με τη στάση της χώρας απέναντι στην ΕΕ. Η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα πολιτικών, σχολιαστών, μέσων ενημέρωσης και πολιτών έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την κρίση την ευρωζώνη και στη βάση μιας πιο αυστηρής ρητορικής κατά των Βρυξελλών και των εταίρων από την κυβέρνηση Κάμερον. Η πλειοψηφία αυτών των ευρωσκεπτικιστών δε θα ήθελε πλήρη ρήξη σχέσεων με τις Βρυξέλλες, αλλά μια σχέση που θα βασίζεται μόνο στην ενιαία αγορά και σε τίποτα περισσότερο.

Πέρα από την απασχόληση, οι βρετανικές επιχειρήσεις επιθυμούν απεμπλοκή από αυτό που αντιλαμβάνονται ως περιττή γραφειοκρατία και υπερβολική αδιακρισία των Βρυξελλών στους τομείς της υγιεινής και της ασφάλειας, καθώς και στις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης.

Οι εργοδότες κλήθηκαν από την έρευνα του Επιμελητηρίου να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε σενάρια: πλήρη έξοδο από την ΕΕ, αποχώρηση με μία συμφωνία εμπορίου, παραμονή στην ΕΕ με επαναφορά συγκεκριμένων εξουσιών στο Λονδίνο, παραμονή με μεγαλύτερη σύγκλιση ή διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης.

Κοινή ανησυχία των Βρετανών εργοδοτών είναι οι ελλιπείς συνθήκες για τη δημιουργία ανάπτυξης, νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων στην ενωμένη Ευρώπη. Η ένωση κατασκευαστών κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί προς βελτίωση αυτών των συνθηκών στην ΕΕ εκ των έσω, αντί να δίνει έμφαση στην αλλαγή των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κάμερον να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα έως το 2017, αν είναι στην εξουσία, έχει διχάσει τους Βρετανούς εργοδότες. Για ορισμένους αποτελεί ευκαιρία να ακουστούν οι επιφυλάξεις τους αναφορικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, για άλλους συνιστά πλήγμα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας, που ονομάζεται Επιχειρηματικό Βαρόμετρο ΕΕ, ο γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τζον Λόνγκγουορθ ανέφερε ότι οι βρετανικές εταιρείες βρίσκονται κάπου στη μέση. Δεν θέλουν περαιτέρω σύγκλιση ούτε πλήρη διακοπή σχέσεων με τους εταίρους, αλλά μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής και λειτουργίας της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα