Νέα ανταρσία στους Συντηρητικούς με αφορμή την ΕΕ

22:45 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τροποποίηση ψηφίσματος που καλούσε τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων να εκφράσει τη λύπη της για την απουσία νομοσχεδίου για το δημοψήφισμα εξόδου ή παραμονής στην ΕΕ από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Κάμερον υποστηρίχθηκε από 132 Βουλευτές.

Η τροποποίηση πάντως καταψηφίστηκε καθώς 277 Βουλευτές τάχθηκαν κατά. Το γεγονός ωστόσο ότι περίπου 115 από τα μέλη της Βουλής,

που αποφάσισαν να διατυπώσουν την ένστασή τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι Βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών αποκαλύπτει το εσωκομματικό πρόβλημα του κ. Κάμερον όσον αφορά την Ευρώπη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί στο πρώτο μισό της επόμενης κυβερνητικής θητείας εφόσον επανεκλεγούν οι Τόρις, δηλαδή έως το τέλος του 2017. Βουλευτές του κόμματος όμως θέλουν επίσπευσή του ή έστω την κατάθεση νομοσχεδίου που θα εγγυάται το δημοψήφισμα. Η απουσία τέτοιου νομοσχεδίου από την ομιλία της Βασίλισσας, με την οποία παρουσιάζεται το νομοθετικό πρόγραμμα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προκάλεσε την υποβολή της τροπολογίας.

Υπό την πίεση των Βουλευτών του, ο κ. Κάμερον υπέβαλε την Τρίτη πρόταση νόμου για το δημοψήφισμα, η οποία όμως δε στάθηκε αρκετή να αναβάλλει την ψηφοφορία επί της τροποποίησης. Η πρόταση νόμου αναμένεται να κατατεθεί από κάποιον Βουλευτή των Συντηρητικών ως νομοσχέδιο, όπως επιτρέπει ο κανονισμός, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει λόγω της αντίδρασης του μικρότερου κόμματος του συνασπισμού, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα