Νέα τεστ αντοχής θα διενεργηθούν στις αμερικανικές τράπεζες

10:04 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες βράδυ νέο γύρο τεστ αντοχής για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της υπερβολικής ανάληψης κινδύνων που είχε οδηγήσει την Wall Street πλησίον κατάρρευσης το 2008.

Ο πρώτος γύρος των τεστ

θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών μηνών, υπό τον έλεγχο της Κεντρικής τράπεζας, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος τεστ από τις ίδιες τις τράπεζες με τη χρήση σεναρίων που κατάρτισε η Fed, σημειώνει η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

Τα τεστ αντοχής θα διενεργηθούν σε όλες τις τράπεζες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία πέρα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά για φέτος θα εφαρμοστούν μόνο για τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες, οι οποίες εξετάστηκαν από την Fed το 2011.

Οι υπόλοιπες τράπεζες στην κατηγορία αυτή, των πέρα των 50 δισ. δολαρίων, θα υποβληθούν στις ασκήσεις αντοχής τον Σεπτέμβριο του 2013, σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά που δύο ρυθμιστικές αρχές, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων και το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος, εξέδωσαν τους τελικούς κανόνες σχετικά με τα τεστ αντοχής.

“Η Federal Reserve θα αρχίσει τη διεξαγωγή των εποπτικών τεστ αντοχής σύμφωνα με τους τελικούς κανόνες για τις 19 τράπεζες” που έχουν ήδη εξεταστεί, αναφέρει η Fed.

Οι τράπεζες θα δοκιμάσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους με βάση τρία οικονομικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου σεναρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της Fed, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στο μέλλον, τα τεστ αντοχής της Fed θα πραγματοποιηθούν και στα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν καθοριστεί ως συστημικά σημαντικά για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πως εργάζεται για να καθορίσει ποιές είναι αυτές οι εταιρείες.

Οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τα τρία σενάρια για τα δύο είδη των τεστ μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Για τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 10 δισ. και 50 δισ. δολαρίων τα εσωτερικά τεστ αντοχής θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2013.

Στις 30 Ιουνίου, υπήρχαν 108 ιδρύματα με περισσότερα από 10 δισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την FDIC.

Keywords
Τυχαία Θέματα