Νέες κυρώσεις κατά Συρίας και Ιράν αναμένονται από ΕΕ

13:53 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα περιοριστικά της μέτρα κατά της Συρίας και του Ιράν θα ενισχύσει η ΕΕ σε απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Το Συμβούλιο συνέρχεται υπό την Προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Κάθριν Αστον. Την Κύπρο εκπροσωπεί η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι Υπουργοί

Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας προς  τους πρόσφυγες, τις περιφερειακές συνέπειες της σύγκρουσης, τις επαφές με την αντιπολίτευση της Συρίας και την υποστήριξη της ΕΕ στις διπλωματικές προσπάθειες του ειδικού μεσολαβητή Λαχτάρ Μπραχίμι.

Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Συρίας

Από την έναρξη των συγκρούσεων, το Συμβούλιο ενισχύει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος ως μια απάντηση στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται επίσης να επαναλάβουν τη βαθιά ανησυχία τους για την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στο Συρία και τις επιπτώσεις της κρίσης της Συρίας σε γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 320.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν φθάσει στις γειτονικές χώρες, ενώ 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δώσει περισσότερα από 121 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για ιατρική βοήθεια και βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Εξάλλου, δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η ΕΕ αναμένεται να ενισχύσει τα περιοριστικά της μέτρα, με επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τα νέα μέτρα θα έχουν στόχο να πλήξουν τις πηγές χρηματοδότησης του πυρηνικού του προγράμματος του Ιράν.

Οι κυρώσεις που επέβαλε μέχρι σήμερα η ΕΕ κατά του Ιράν έχουν ως στόχο να πείσουν τη χώρα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να περιορίσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, την κατάσταση στο Μάλι και θα προβούν σε ένα απολογισμό των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας, και την Ανατολική Γειτονία της ΕΕ. Συμπεράσματα του ΣΕΥ θα υιοθετηθούν εξάλλου για τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα