‘Νεφελώδεις δηλώσεις της αριστεράς’

11:22 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβερωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είχε ζητήσει από το ευρωσύστημα τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου απάντησε σε χθεσινή δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ

Πάμπου Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες και ο συνεργατισμός καλούνται, με βάση απόφαση της ΕΚΤ, να εξεύρουν επιπρόσθετα 841 εκ. ευρώ για τις ανάγκες των κεφαλαίων τους εξαιτίας του ότι έχουν στην κατοχή τους κυπριακά ομόλογα και έκανε λόγο για ”νεφελώδεις δηλώσεις της αριστεράς”.

”Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε πως καθηκόντως ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ως Ευρωπαίος ηγέτης αλλά και ως Ελληνας, όφειλε να στηρίξει με τις πολιτικές του στο Συμβούλιο Κορυφής την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα”, είπε.

Πρόσθεσε πως ”η κριτική που εξασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -και θα το λέμε καθημερινά έστω κι αν γινόμαστε φορτικοί- είναι ότι επιπροσθέτως όφειλε ως ηγέτης της Κύπρου να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού της τομέα”.

”Εκεί που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, παρόλο που βρισκόταν στη γωνία λόγω των κακών οικονομικών της Ελλάδας, κατόρθωσε να τύχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδος της στήριξης του ευρωσυστήματος με μέχρι και 50 δισ, έπρεπε ο Πρόεδρος να ζητήσει και τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιπτώσεων από το κούρεμα του ελληνικού χρέους και των ελληνικών ομολόγων”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι πιθανές ευθύνες που φέρουν οι διοικήσεις των τραπεζών δεν είναι προτεραιότητα τώρα. ”Προτεραιότητα τις επόμενες έξι με εφτά εβδομάδες είναι να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η κυπριακή πολιτεία στο σύνολό της οφείλει να ορίσει ”με βάση το σύνταγμα μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που αν χρειαστεί να είναι και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, με όρους εντολής να εξετάσουν με πολλή αυστηρότητα και αντικειμενικότητα τις τυχόν ευθύνες του τραπεζικού συστήματος, του εποπτικού οργάνου, των κυβερνητικών πολιτικών και αποφάσεων, παρεμβάσεων ή όχι, αλλά και τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του νομοθετικού σώματος”.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε και σε χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάμπου Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι ”πήγε να θολώσει τα νερά”.

Όπως ανέφερε, τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ακόμα δεν είχε οριστικοποιηθεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ αξιολογώντας τους κινδύνους σε κρατικά ομόλογα για να ορίσει τα κεφάλαια που έπρεπε να βρουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος, έκρινε και απαιτεί, με βάση τις αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας, των κυπριακών ομολόγων και τις τιμές που τύγχαναν διαπραγμάτευσης τα κυπριακά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, μέχρι το τέλος του Ιούνη για το σύνολο των κυπριακών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και τα συν

Keywords
Τυχαία Θέματα