Νεκρούς και καταστροφές άφησε σε ΗΠΑ και Καναδά o «Σάντι»

08:05 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, από τις πλημμύρες και τις πτώσεις δένδρων που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι της καταιγίδας Σάντι.

Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δώδεκα νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από ριπές ανέμου. Περί τα 250.000 νοικοκυριά έχουν βυθιστεί

στο σκοτάδι στο Μανχάταν και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώνονται στο νότιο Μανχάταν που είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Μανχάταν θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Τρίτης και “ίσως και περισσότερο”. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις, προσθέτοντας ότι έχουν εκδηλωθεί “πολλές πυρκαγιές” εξαιτίας των ηλεκτρικών καλωδίων που έχουν πέσει στο έδαφος. Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους να μην τηλεφωνούν στις υπηρεσίες άμεσης δράσης παρά μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης.

“Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες λαμβάνουν 10.000 κλήσεις ανά ημίωρο, έναντι 1.000 υπό κανονικές συνθήκες”, είπε. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε στο Twitter ότι 1.374.312 άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, μαζικές διακοπές ρεύματος και φονικές πτώσεις δέντρων: Οι νεοϋορκέζοι χτυπήθηκαν σκληρά το βράδυ της Δευτέρας από την σούπερ καταιγίδα Σάντι. Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον. “Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω”, έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη, στο Twitter.
Η σούπερ καταιγίδα Σάντι προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι, περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (0000 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών. “Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε”, δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος διέταξε την εκκένωση 375.000 ατόμων από τις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα για πλημμύρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα