Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Μάριο Μόντι

09:05 14/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Με την αίσθηση του κατεπείγοντος, ο οικονομολόγος και πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Μάριο Μόντι αρχίζει τη Δευτέρα τις επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, αφού έλαβε χθες την εντολή από τον Πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Σε δηλώσεις του μετά την ανάθεση της εντολής, ο κ. Μόντι ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ”θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπείγοντος”, αλλά με προσοχή και ότι θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα είναι σε θέση να

δεχθεί, οριστικά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από την στιγμή που την αποδέχθηκε χθες βράδυ με επιφύλαξη.

”Πρόκειται μια στιγμή μεγάλης δυσκολίας για την Ιταλία, σε ένα κλονισμένο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, η χώρα πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης. Πρέπει να γίνει και πάλι, όλο και περισσότερο, στοιχείο ισχύος και όχι αδυναμίας, μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης που ιδρύσαμε και της οποίας πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές”.

Ο Ιταλός καθηγητής και εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι ”οι προσπάθειες θα στοχεύσουν στην εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης, στην επίτευξη νέας οικονομικής ανάπτυξης, σε ένα πλαίσιο αυξημένης ευαισθησίας για την κοινωνική δικαιοσύνη. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, πρέπει να τους προσφέρουμε ένα συγκεκριμένο μέλλον αξιοπρέπειας και ελπίδας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τέλος, ο Μάριο Μόντι κατέστησε σαφές ότι ”οι φήμες που κυκλοφόρησαν, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για τη σύνθεση της κυβέρνησης στερούνται κάθε βάσης. Οσο για το χρονικό διάστημα που θα καταστεί αναγκαίο, θα είναι το πιο περιορισμένο δυνατό, με κατεπείγουσες διαδικασίες, έχοντας υπόψη, όμως, ότι πρέπει να γίνει καλή και σταθερή δουλειά.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, χαιρέτισε την ανάθεση εντολής στον ευρωπαίο πρώην επίτροπο Μάριο Μόντι για τον σχηματισμός νέας ιταλικής κυβέρνησης, και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

Η ανάθεση της εντολής στον κ. Μόντι από τον Πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ”στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα (που δείχνει) την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχές να ξεπεράσουν την κρίση”, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπρόζο και ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα