ΓΓ ΑΚΕΛ: Προτεραιότητα οι συνεργασίες για τις προεδρικές

15:02 28/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η σύμπηξη συνεργασιών εν όψει προεδρικών εκλογών είναι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, αλλά προϋπόθεση είναι η συμφωνία σε διαδικαστικά ζητήματα, με κορυφαίο το θέμα του αλληλοσεβασμού που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα συνεργαζόμενα κόμματα και, από εκεί και πέρα, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει και ονόματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, μετά τη συνάντηση που είχε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ

με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκκο Δημητριάδη, εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για μιαν τέτοια συνεργασία, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι για το ΑΚΕΛ ”τα περιθώρια ήδη έχουν στενέψει πάρα πολύ”.

”Πρόθεσή μας”, είπε, ”είναι να οριστικοποιήσουμε, κατά την ερχόμενη εβδομάδα, την αρχική μας πρόταση, την οποία θα απευθύνουμε στις κομματικές οργανώσεις βάσης, για να γίνει ένας εσωκομματικός διάλογος, να επανέλθουμε στην Κεντρική Επιτροπή και να ετοιμάσουμε την πρότασή μας για το Εκτακτο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, οπόταν είναι πολύ περιορισμένα τα χρονικά όρια, τα οποία υπάρχουν”.

Ως προς την πρόταση που θα σταλεί στις οργανώσεις βάσης του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ”αυτή θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις στα σώματα του κόμματος”.

Σε ερώτηση εάν έχει καθορίσει τις συναντήσεις με τα άλλα κόμματα, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ”καμμία συνάντηση δεν έχει καθορισθεί” και ”εάν θέλουν να μας πουν οτιδήποτε”, πρόσθεσε, ”εμείς είμαστε στη διάθεσή τους να μας πουν ως κεχωρισμένα κόμματα και όχι ως ενιαίο μέτωπο”.

”Εάν ζητήσουν, ως ενιαίο μέτωπο, να έχουν συνάντηση μαζί μας”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ”η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι αυτό σημαίνει πως δεν θέλουν να συζητήσουμε”.

Ερωτηθείς κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα λάβει τις αποφάσεις του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2013, συζητώντας με τον ενδιάμεσο χώρο ή εάν θα λάβει τις δικές του αποφάσεις από μόνο του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ουδέποτε το ΑΚΕΛ συζήτησε με τα κόμματα, τα οποία ο ίδιος δεν τα αποκαλεί ”ενδιάμεσο χώρο”.

”Συζητήσαμε”, είπε, ”με το Δημοκρατικό Κόμμα, με την ΕΔΕΚ και με την Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου” και ”το ΑΚΕΛ προχωρεί στους δικούς του σχεδιασμούς και εάν διαμορφωθούν δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο, τα οποία θα επιτρέπουν τη συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα, εμείς θα τα μελετήσουμε με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα”.

”Η προτεραιότητα για εμάς”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ”είναι η σύμπηξη συνεργασιών, διότι τα δεδομένα στον τόπο μας είναι τέτοια, που απαιτούν τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν οι όποιες συνεργασίες είναι να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο -που αυτήν τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει- να υπάρξει συμφωνία σε σειρά από άλλα διαδικαστικά ζητήματα, με κορυφαίο το θέμα του αλληλοσεβασμού που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα συνεργαζόμενα κόμματα και, από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και ονόματα ”.

”Δεν είμαστε έτοιμοι σε καμμιάν περίπτωση”, τόνισε ο κ. Κυπριανού, ”να δεχθούμε σερβιρισμένες στο πιά

Keywords
Τυχαία Θέματα