ΓΓ Οικολόγων: Ιστορική ευθύνη του Προέδρου η άμεση σύγκληση σύσκεψης αρχηγών για την οικονομία

12:26 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για ανάγκη άμεσης σύγκλησης συνάντησης αρχηγών κομμάτων και υποψηφίων για κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων κινδύνων που απειλούν την κυπριακή οικονομία κάνει λόγο η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, δηλώνοντας παράλληλα πως είναι ιστορική ευθύνη του Προέδρου Χριστόφια η σύγκληση της συνάντησης αυτής.

Σε δηλώσεις της σήμερα στα γραφεία των Οικολόγων, η κ. Παναγιώτου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του Κινήματος για τις εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας. «Διάγουμε κρίσιμες ώρες. Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

και των συνεργατικών ιδρυμάτων απειλεί να πνίξει τις ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας», είπε, και πρόσθεσε πως οι επενδύσεις εξαφανίστηκαν, οι επιχειρήσεις κλείνουν, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα και ανησυχία για την εξέλιξη της δανειακής σύμβασης αφού τα μηνύματα από την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία είναι απειλητικά, γεγονός που παγώνει την οικονομία και αυξάνονται οι άνεργοι.

Η κ. Παναγιώτου χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός ότι χθες μετά από πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σταμάτησαν για λίγο οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και έγινε ένα πρώτο βήμα κοινής δράσης και συνεννόησης με τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών που ακολούθησε.

«Επαναλαμβάνουμε ότι επιβάλλεται να συγκληθεί άμεσα συνάντηση αρχηγών κομμάτων και υποψηφίων για κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων κινδύνων που απειλούν την κυπριακή οικονομία. Άλλωστε από τις 21 Νοεμβρίου εκκρεμεί ακόμα η σύγκληση συνάντησης αρχηγών κομμάτων», είπε και υπενθύμισε ότι στις δύο τελευταίες συναντήσεις των αρχηγών συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα θέματα της κεφαλαιουχικής επάρκειας των τραπεζικών ιδρυμάτων και η συζήτηση έμεινε ημιτελής.

Πρέπει να συζητηθεί, πρόσθεσε, σε επίπεδο ηγεσίας ένα σχέδιο Β σε περίπτωση που η έκθεση της Pimco καταλήξει σε μη διαχειρίσιμο χρέος και πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και σχεδιασμός για να μην λαμβάνονται αποφάσεις μέσα σε κλίμα προεκλογικής αντιπαράθεσης και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε στη συνέχεια ότι εκκρεμεί επίσης– με βάση την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα – η προώθηση σειράς δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων εξυγίανσης των τραπεζών. «Υπάρχει ο χρόνος να γίνει επαρκής προετοιμασία και να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου του αιφνιδιασμού και της άρον άρον ψήφισης νομοσχεδίων», είπε.

Συνεπώς, κατέληξε, «είναι ιστορική ευθύνη του Προέδρου Χριστόφια να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών κομμάτων και υποψηφίων για να συζητηθούν ιδιαίτερα τα κρίσιμα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και της κεφαλαιουχικής επάρκειας μακριά από προεκλογικές και άλλες επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα