‘Νιώσε την Καρδιά σου’

12:12 2/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την ενημέρωση και την πρόληψη είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τον κίνδυνο όσον αφορά εκείνες τις μορφές των καρδιαγγειακών παθήσεων που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας, δήλωσε σήμερα η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ‘Ελση Χριστόφια, προσθέτοντας πως τα οφέλη της σωστής και υγιεινής διατροφής, η αποχή από το κάπνισμα και τα φάρμακα και η επένδυση χρόνου στην άσκηση, αποτελούν μέτρα που καταστούν την καρδιά μας πολύ ισχυρότερη.

Σε χαιρετισμό της, στη διάσκεψη Τύπου του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου

με τίτλο ”Νιώσε την Καρδιά σου”, με αφορμή την εκστρατεία κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων που πλήττουν το γυναικείο πληθυσμό της Κύπρου, η κ. Χριστόφια είπε πως ”η προσπάθεια διατήρησης κανονικού βάρους και διατήρησης των επιπέδων της χοληστερόλης μέσα στα υγιή πλαίσια, ο συχνός έλεγχος των επιπέδων ζάχαρης στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης είναι επίσης παράγοντες πολύ σημαντικοί για την καλή υγεία της καρδιάς μας”.

Οπως πρόσθεσε ”εξίσου σημαντικοί είναι οι συχνοί και τυπικοί έλεγχοι από τον παθολόγο μας και όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυνατότητα να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα”.

”Οι γυναίκες”, πρόσθεσε, ”πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι παθήσεις αυτές αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους. Παρόλο που η πάθηση αυτή καθυστερεί κατά δέκα χρόνια περίπου να εμφανιστεί στις γυναίκες παρά στους άνδρες, είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί σε πιο σοβαρή μορφή”.

Επίσης, είπε ότι ”λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι από τη φύση τους οι γυναίκες είναι ανθεκτικές στον πόνο και τα συμπτώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών διαφέρουν, έχει παρατηρηθεί πως σε περίπτωση εμφράγματος η προσέλευση μιας γυναίκας στο νοσηλευτήριο γίνεται με καθυστέρηση”, σημειώνοντας ότι ”έτσι κατά συνέπεια η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κατά πολύ δυσκολότερη πέρα από το γεγονός ότι αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος θνησιμότητας”.

Είπε ακόμα πως ”οι γυναίκες για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, πρέπει να προσέχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους”, συμπληρώνοντας πως ”η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου στοχεύει στην ενημέρωση των γυναικών και στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης”.

Καταλήγοντας ανέφερε πως πρέπει όλοι και όλες να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να ενημερωθούν και να βρουν τη θέληση να αλλάξουν συνήθειες και τρόπο ζωής κερδίζοντας την υγεία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα