Ντράγκι: Η ΕΚΤ ίσως χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης

16:11 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα, τα οποία έχουν επικριθεί από κάποιους Γερμανούς αξιωματούχους, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, τόνισε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

“Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Θα παραμείνει

ανεξάρτητη. Και θα ενεργεί πάντοτε στο πλαίσιο της εντολής της. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εκπλήρωση της εντολής μας μερικές φορές απαιτεί από εμάς να προχωρήσουμε πέρα από τα τυπικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής”, αναφέρει ο κ. Ντράγκι σε άρθρο του για τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit”.

Η ΕΚΤ, που θεωρείται από πολλούς, ως ο μοναδικός ευρωπαϊκός οργανισμός που μπορεί να αντιμετωπίσει τη μακροχρόνια κρίση της Ευρωζώνης, βρίσκεται υπό έντονη πίεση για να επαναλάβει το αμφισβητούμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, τα οποία εκδίδονται από τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη, μια κίνηση που θα μειώσει το κόστος δανεισμού των χωρών αυτών.

Αλλά ο Γερμανός ομόλογός στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann, είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή ισοδυναμεί με νομισματική χρηματοδότηση, όπου η Κεντρική Τράπεζα τυπώνει χρήματα για να πληρώσει το χρέος μιας χώρας – κάτι που απαγορεύεται ρητά σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ.

Στο άρθρο του, που πρόκειται να δημοσιευθεί την Πέμπτη στην “Die Zeit”, αλλά κυκλοφόρησε εκ των προτέρων, ο κ. Ντράγκι αντέτεινε ότι “όταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες ή επηρεάζονται από τους φόβους, η νομισματική πολιτική μας δεν φθάνει στους πολίτες ομοιόμορφα σε όλη τη Ζώνη του ευρώ”.

“Πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα μπλοκαρίσματα για να διασφαλιστεί η ενιαία νομισματική πολιτική και, συνεπώς, η σταθερότητα των τιμών για όλους τους πολίτες της Ευρωζώνης”, σημειώνει ο Ιταλός Κεντρικός τραπεζίτης.

“Αυτό μπορεί μερικές φορές απαιτεί έκτακτα μέτρα. Όμως, αυτή είναι η ευθύνη μας ως η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης στο σύνολό της”, προσθέτει.

Δύο κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι νομισματικής πολιτικής – ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Juergen Stark και ο πρώην Πρόεδρος της Bundesbank Axel Weber – παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ “μπορεί” να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, αλλά μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις που είναι ακόμα στη διαδικασία επεξεργασίας.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κάνουν εικασίες ότι ο κ. Ντράγκι θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά την επόμενη συνεδρία της ΕΚΤ, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα