Ο Μακάριος αποδέχθηκε τη «Δικοινοτική Ομοσπονδία» και όχι «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία»

13:52 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο όρος «Διζωνική» περιλήφθηκε για πρώτη φορά σε εναρκτήρια δήλωση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στη δεκαετία του 1980, αναφέρει σήμερα το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του με αφορμή, όπως σημειώνει, τη χθεσινή επανάληψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του ιστορικού και πολιτικού παραπτώματος να αποδίδει στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο αποδοχή του όρου «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», αλλά και με αφορμή διάφορες συζητήσεις περί αποδοχής ή μη της ΔΔΟ και της ερμηνείας του όρου και του περιεχομένου της,

Το ΔΗΚΟ

αναφέρει πως στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 γινόταν αναφορά σε «Δικοινοτική Ομοσπονδία». Διευκρινίζει επίσης ότι η «δικοινοτικότητα» δεν είναι νομικός όρος αλλά πρόκειται για όρο που προσδιορίζει ότι η κάθε ομόσπονδη μονάδα σε μια ομοσπονδία διοικείται από μια κοινότητα, χωρίς μάλιστα κατ΄ανάγκη να τίθεται θέμα εγγυημένων κοινοτικών πλειοψηφιών σε κάθε ομόσπονδη μονάδα.

“Ο Μακάριος, λοιπόν, αποδέχθηκε «Δικοινοτική Ομοσπονδία». Όχι «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία»”, σημειώνει το ΔΗΚΟ.

Αναφέρει ακόμη ότι οι κοινοτικές πλειοψηφίες σε κάθε ομόσπονδη μονάδα στη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» προέκυψαν από τις ελληνοκυπριακές προτάσεις του 1989 που άφηναν να νοηθεί ότι θα υπάρξει κοινοτικός έλεγχος στην κάθε ομόσπονδη μονάδα ως απότοκο της πρότασης στο εδαφικό που προνοούσε εκτενή επιστροφή εδαφών στην ελληνική πλευρά και περιορισμό της συγκέντρωσης της τ/κ κοινότητας σε μια μικρότερη περιοχή.

Σημειώνει ότι η «Διζωνικότητα», όπως την εννοεί και την ερμηνεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να προβάλλει τη δική της ερμηνεία.

Αναφέρει ότι για πρώτη φορά ο όρος περιελήφθη στις προτάσεις Σοϊζάλ του 1978 και το 1979, ο Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε τον πραγματικό τουρκικό στόχο αυτής της πρότασης, επεξηγώντας ότι ο όρος «Διπεριφερειακή Ομοσπονδία» υποδηλοί σύνορα επαρχιακών διοικήσεων, ενώ ο όρος «Διζωνική Ομοσπονδία» παραπέμπει σε κράτος και άσκηση κυριαρχίας.

Αυτό εξάλλου, προσθέτει το ΔΗΚΟ, προκύπτει και από τις τοποθετήσεις του κ. Έρογλου κατά τις συνομιλίες και την επιμονή του σε «εδαφική ακεραιότητα» των ομόσπονδων μονάδων.

Είναι σαφές, συνεχίζει το ΔΗΚΟ, ότι με τον όρο «Διζωνική Ομοσπονδία» εμείς θεωρούμε «Διπεριφερειακή Ομοσπονδία», ενώ οι Τούρκοι εννοούν κάτι εντελώς διαφορετικό, με λίγα λόγια δυο κράτη.

“Εμείς εννοούμε τη διατήρηση της ενότητας του κράτους και των θεσμών και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών (περιλαμβανομένων νομής περιουσίας, εγκατάστασης, διακίνησης), ενώ οι τούρκοι κάτι εντελώς διαφορετικό. Διζωνική, όπως την εννοεί η τουρκική πλευρά και όπως την θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ντερβίς Έρογλου με την ανοχή της Γραμματείας του ΟΗΕ, συνιστά συνομοσπονδία που οδηγεί σε δυο κράτη, δηλαδή σε διχοτόμηση, που εμείς θέλουμε να αποφύγουμε. Θεωρούμε τις διευκρινήσεις αυτές απόλυτα αναγκαίες μετά τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την ανάγκη ό

Keywords
Τυχαία Θέματα