Ο Πρόεδρος Βουλής ζητά την απομάρκυνση Ντάουνερ

14:36 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Θα πρέπει να ζητηθεί και επίσημα η απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι τα ολισθήματα του Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι διάχυτη η ανησυχία μέσα στο

λαό μας για τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο Green Tree. Εχουμε εκφράσει τις απόψεις μας, αναμένουμε την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου γιατί ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των φοβερών αδιεξόδων που έχουν συσσωρευθεί στους εθνικούς μας ορίζοντες».

Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, τα φοβερά διλήμματα ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε και να ανοίξουμε μια καινούργια εθνική προοπτική. Η χάραξη εθνικής στρατηγικής είναι επιτακτική αναγκαιότητα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ικανός διαπραγματευτής, ο Γιαννάκης Ομήρου δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και πρόσθεσε ότι «δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα το οποίο εμείς εγείραμε από την εποχή που Πρόεδρος Δημοκρατίας ενεδύθη και την ιδιότητα του διαπραγματευτή ήταν ότι αυτό ήταν λάθος. Διότι δυνάμει του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού και δεν πρέπει να υποβιβάζεται ή να υποβαθμίζεται σε Πρόεδρο Κοινότητας. Περί αυτού πρόκειται και άρα είναι μια διαχρονική θέση την οποία εμείς επαναλαμβάνουμε».

«Εχω ήδη δηλώσει ότι ο κ. Ντάουνερ κατά τη γνώμη μου είναι έκπτωτος μετά από τις τελευταίες δηλώσεις του με τις οποίες αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακή κοινότητα» είπε ο κ. Ομήρου, απαντώντας σε ερώτηση για την αξίωση κομμάτων για απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ και για αναβάθμιση του ρόλου του.

Βεβαίως, συνέχισε, «είναι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση τα ολισθήματα του κ. Ντάουνερ, δεν μπορεί πλέον αξιόπιστα, αντικειμενικά και με ευθυκρισία να αντιπροσωπεύει τα Ηνωμένα Εθνη και ναι πρέπει να ζητηθεί και επίσημα η απομάκρυνσή του από τη διαδικασία των συνομιλιών».

Ο Γιαννάκης Ομήρου δεν θέλησε να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τα αποτελέσματα του Green Tree από Τ/κ πολιτικούς και είπε ότι «δυστυχώς πολλά εκ των αιτημάτων τους έχουν ικανοποιηθεί, δηλαδή η προοπτική πολυμερούς διάσκεψης χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει συμφωνία επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Αλλά ξέρετε» συνέχισε «οι Τούρκοι πάντοτε όντας μαξιμαλιστές παρουσιάζονται και απογοητευμένοι».

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής έγιναν σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας στο περιθώριο γεύματος που παρέθεσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος σήμερα άγει τα ονομαστήριά του.
Ο κ. Ομήρου ευχήθηκε στον «άγοντα τα ονομαστήριά του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο εις έτη πολλά, υγεία, μακροημέρευση επ’ αγαθώ της εκκλησίας αλλά και της χειμαζόμενης εκκλησ

Keywords
Τυχαία Θέματα