Ο Βενιζέλος χαιρετίζει τη συμφωνία με τρόικα, για «εγκληματικά» και «βάρβαρα» μέτρα μιλούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

18:40 15/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντικό επίτευγμα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κατάληξη σε συμφωνία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας. Κατά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τα βασικά σημεία της είναι το γεγονός ότι οι εταίροι αποδέχονται ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα και ότι ανανεώνεται η δέσμευσή τους για δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους για να καταστεί οριστικά βιώσιμο.

Ο κ. Βενιζέλος

χαρακτήρισε «σημαντικό κεκτημένο» το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε μετά από σκληρή, όπως είπε, διαπραγμάτευση τον Φεβρουάριο του 2012 καθώς είναι «το τελευταίο πρόγραμμα παλαιού τύπου», που προβλέπει χορήγηση μεγάλου δανείου με ευνοϊκούς όρους και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, φέρνοντάς το σε αντιδιαστολή με τις επιλογές που έγιναν στην περίπτωση της Κύπρου. Επανέλαβε επίσης ότι προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η στήριξη των επιχειρήσεων, η οικονομική ανάκαμψη, η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη γι αυτό και κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να μην φοβούνται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν γιατί η συντριπτική πλειοψηφία τους κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και τα μέτρα αφορούν σε μια μικρή ομάδα επιόρκων. Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι πλέον ήρθε η ώρα για Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπως έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, για εγκληματικά μέτρα κάνει λόγο στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Σημειώνει ότι οι μειώσεις φόρων στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς δεν είναι παρά μονιμοποίηση της «εξοντωτικής υπερφορολόγησης», ότι είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ότι ό,τι έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών δεν βοηθά παρά τη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αναφέρει ότι το PSI για το οποίο θριαμβολογεί ο Πρωθυπουργός οδήγησε σε καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και προσθέτει ότι το δημόσιο χρέος δεν καθίσταται με τίποτε βιώσιμο. Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι προαναγγέλλονται προσλήψεις, περίπου 15.000 υπαλλήλων, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν χαθεί συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας, εξέλιξη που τη χαρακτηρίζει «ακρωτηριασμό» του δημοσίου και όχι «ποιοτική αναβάθμιση». Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει με την παρατήρηση ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος που βλέπει «σταθεροποίηση και θωράκιση της χώρας» ενώ δεν υπάρχουν παρά συντρίμμια εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής, των προγραμμάτων λιτότητας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την καλπάζουσα ανεργία.

Για νέο γύρο βάρβαρων μέτρων μιλά το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του για την συμφωνία κυβέρνησης τρόικας. Το ΚΚΕ αναφέρει ότι όπως και αν γίνουν οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα οδηγούν σε κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ανοίγουν το δρόμο στην παράδοση κρίσιμων τομέων της κοινωνικής πολιτικής σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και προσθέτει ότι η κυβερνητική προπαγάνδα στοχεύει να διχάσει τους εργαζόμενους και να τους αποπροσανατολίσει από το ν’ αναγνωρίσουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης ενώ εκτιμά ότι θα ενταθούν τα σκληρά μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη κατάργηση του κατώτατου μισθού και επέκταση της μισθολογικής ευελιξίας. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει επίσης «κυνική πρόκληση» τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί «ανακούφισης» των λαϊκών οικογενειών μέσα από τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και τις προβλέψεις για διευκολύνσεις στην καταβολή των χρεωστούμενων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα επειδή οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν μπορούν καν να τα πληρώσουν. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στο πλαίσιο πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θα υπάρχει μόνο επιδείνωση της θέσης τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα