Ο Υπουργός ενημερώνει τους εταίρους του στο Συμβούλιο AGRIFISH

18:42 16/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, παρουσιάζοντας στους Ευρωπαίους εταίρους του στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.

Μιλώντας στο πλαίσιο του

πρώτου Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, ο κ. Αλετράρης, ως προεδρεύων του Συμβουλίου, είπε ότι η Προεδρία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ΠΔΠ, η επί της ουσίας επεξεργασία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και της ΚΑλΠ θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή ολοκλήρωση του εν λόγω μεταρρυθμιστικού έργου.

Ενας από τους κύριους στόχους της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον η γεωργία θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών, όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς και την παροχή δημόσιων αγαθών και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τη διατήρηση και την αποτελεσματική χρήση των πόρων και της ενεργειακής ασφάλειας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020.
Ο κύριος στόχος της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) είναι να εξασφαλίσει την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και να θέσει τέλος στην υπεραλίευση.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Προεδρία, παράλληλα, η αναθεωρημένη ΚΑλΠ θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και να εξασφαλίσει ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες και ότι ο αλιευτικός τομέας της ΕΕ είναι, επίσης, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμος.
Σε ό,τι αφορά την ημερήσια διάταξη, στο κεφάλαιο της γεωργίας, οι Υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ. Αυτό θα γίνει σε μια πρώτη ανάγνωση.

Επίσης, οι Υπουργοί θα συζητήσουν σε πρώτη ανάγνωση την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ).
Σε σχέση με το κεφάλαιο της αλιείας, η Επιτροπή θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τις αλιευτικές δυνατότητες κατά το 2013 και θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η κατάσταση στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων το σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Κίνας στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, οι καταστροφές από τις φωτιές στη Βαλένθια της Ισπανίας, ο κανονισμός του Συμβουλίου για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους και η διαχείριση των αποθεμάτων σκουμπριού στο

Keywords
Τυχαία Θέματα