ΟΕΒ, ΣΕΚ και ΠΕΟ υπέγραψαν τη συμφωνία για τον ιδιωτικό τομέα

11:11 3/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Υπεγράφη το πρωί, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, η ειδική συμφωνία μεταξύ της ΟΕΒ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ για επίλυση της εργασιακής διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την απόφαση της ΟΕΒ να εισηγηθεί στις επιχειρήσεις πάγωμα αυξήσεων και ΑΤΑ

για δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

Τη συμφωνία, η οποία προέκυψε μετά τη μεσολαβητική πρόταση που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας, υπέγραψαν η κ. Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συνέχιση καταβολής της ΑΤΑ από τις επιχειρήσεις, ενώ σε επιχειρήσεις/κλάδους που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα θα συνεχίσουν να παραχωρούνται κανονικά αυξήσεις σε μισθούς και ωφελήματα όπως προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση κοινής Επιτροπής από την ΟΕΒ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για ορθή εφαρμογή της συμφωνίας – πλαίσιο.

Σε δηλώσεις κατά την υπογραφή της συμφωνίας, που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας, η κ. Χαραλάμπους ευχαρίστησε τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ηγεσία της ΟΕΒ για τον εποικοδομητικό τρόπο, όπως είπε, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί με το Υπουργείο Εργασίας για να καταλήξουν σε αυτή την συμφωνία.

”Ο ρόλος μας φυσικά δεν τελειώνει εδώ, έχουμε την ευθύνη όλοι μαζί να εργαστούμε έτσι που αυτό το πλαίσιο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει να υλοποιηθεί και να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα”, πρόσθεσε.

Τέλος, η κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας, μέσα στα πλαίσια του ρόλου του, θα είναι στη διάθεση” των δύο πλευρών ”για να συζητούμε και να επιλύουμε οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται για το καλό του τόπου και στη βάση του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων”.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, ΟΕΒ και συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδέχονται τα ακόλουθα:

1. Επαναβεβαιώνουν την προσήλωση τους στην εφαρμογή και λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

2. Η ΑΤΑ θα συνεχίσει να παραχωρείται κανονικά.

3. Λόγω της οικονομικής κρίσης θα μπορούν να μην παραχωρούνται γενικές αυξήσεις μισθών για την διετία 2012-2013.

4. Σε επιχειρήσεις/κλάδους, που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, θα συνεχίσουν να παραχωρούνται κανονικά αυξήσεις σε μισθούς και ωφελήματα, όπως προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις.

5. Θα συσταθεί κοινή Επιτροπή παρακολούθησης με επικεφαλής τους Αναπληρωτές/Βοηθούς Γενικούς Γραμματείς/Διευθυντές, με όρους εντολής την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας, την πρόληψη των καταχρήσεων, την παροχή αρωγής σε επιχειρήσεις με στόχο την αποφυγή ή τον περιορισμό στο ελάχιστο ενδεχόμενων απολύσεων και την υποβολή εισηγήσεων για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών, στις εξαιρετικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το έργο της Επιτροπής μπορεί να

Keywords
Τυχαία Θέματα