Οι 5 μύθοι της δίαιτας

12:02 22/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πέντε από τους σημαντικότερους μύθους για το αδυνάτισμα έβαλαν στο μικροσκόπιο τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να δώσουν λύση, κυρίως, στις γυναίκες που προσπαθούν, χωρίς αποτέλεσμα για ένα σωστό και υγιεινό αδυνάτισμα.

1. ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ ΤΩΝ CΕLΕΒRΙΤΙΕS ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι δίαιτες της μόδας δεν αποτελούν τον

καλύτερο τρόπο για μόνιμο αδυνάτισμα. Οι υποσχέσεις τους για σίγουρη απώλεια βάρους- συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα- ασφαλώς είναι δελεαστικές, αλλά τα μειονεκτήματά τους είναι πολλά. Κατά αρχάς αν επιλέξει κάποιος μια δίαιτα με γεύματα χαμηλής θερμιδικής αξίας ή με μεγάλους περιορισμούς στις ομάδες τροφίμων που επιτρέπεται να καταναλώνει, δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτύχει τον στόχο απώλειας βάρους, ειδικά, όταν πρέπει η δίαιτα να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όσες δίαιτες αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως είναι τα ζυμαρικά και το ψωμί που περιέχουν υδατάνθρακες, μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία, διότι στερούν από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Όταν η απώλεια βάρους είναι ταχεία, δηλαδή περισσότερο από 1,5 κιλό την εβδομάδα, είναι σχεδόν σίγουρο πως τα χαμένα κιλά θα ανακτηθούν σε πολύ σύντομο διάστημα, αμέσως, μετά τη διακοπή της δίαιτας. Το γρήγορο αδυνάτισμα εξάλλου, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, έχει σχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες σχηματισμού λίθων στη χοληδόχο κύστη. Όσον αφορά στις ιδιαίτερα στερητικές δίαιτες, αυτές που παρέχουν λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα, έχει καταδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Το καλύτερο θα ήταν, υποστηρίζουν οι ειδικοί, να προσπαθείτε να αδυνατίζετε με αργό ρυθμό: να χάνετε 0,5 έως το πολύ 1 κιλό την εβδομάδα.

2. ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ

Οι μακροπρόθεσμες πιθανές συνέπειες που έχουν τέτοιου είδους δίαιτες, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η δίαιτα Ατκινς, παραμένουν…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα