Οι απαιτήσεις της Τρόικας δημιουργούν αβεβαιότητα, δηλώνει η ΕΠΟΠΑΗ

16:44 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για αβεβαιότητα που δεν συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος ανάκαμψης κάνει λόγο η ΕΠΟΠΑΗ, αναφερόμενη σε πιέσεις και απαιτήσεις της Τρόικας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, παρ’ όλες τις σωστές – όπως αναφέρει – δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και τις δηλώσεις των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, για την ορθότητα της διατήρησης των οργανισμών δημόσιας ωφελείας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΟΠΑΗ αναφέρει ότι η Κύπρος είναι μια μικρή

ημικατεχόμενη χώρα με ειδικές συνθήκες αγοράς και περιορισμένης ανταγωνιστικότητας και οποιαδήποτε αποξένωση ζωτικών τομέων για την οικονομία και ασφάλεια του τόπου θα είναι καταστροφική.

“Πρόκειται για τομείς που αυτή τη στιγμή όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο και επιτακτικό να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση της Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Να συνεχίσουν να διαδραματίζουν το ρόλο και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της αποστολής και της ύπαρξης τους ως οργανισμοί δημόσιας ωφελείας που επιγραμματικά συνίσταται στην προστασία και εξυπηρέτηση των πολιτών και των εισοδημάτων του κράτους”, αναφέρει.

Η ΕΠΟΠΑΗ θεωρεί ότι “οι ιδιωτικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις ή στρατηγικοί επενδυτές είναι διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος και καλούμε όσους συντηρούν αυτό το κλίμα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου τους και να μην επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε καταστάσεις με αχρείαστες αντιπαραθέσεις και εργασιακές κρίσεις”.

Ο κυπριακός λαός, προστίθεται, γνωρίζει ποια είναι η αξία και η προσφορά των οργανισμών δημόσιας ωφελείας και έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και τον εθνικό του πλούτο στους όποιους τρίτους, αλλά ότι θέλει να διασφαλίσει τα εθνικά στρατηγικά μας συμφέροντα με βάση την εθνική μας αξιοπρέπεια και τη φυσική μας επιβίωση”.

“Δεν μπορεί για παράδειγμα ο κυπριακός λαός να παραδώσει στις πολυεθνικές εταιρείες ένα άρτιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που κατέχει δεσπόζουσα θέση στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Δεν μπορεί η ημικατεχόμενη πατρίδα μας με ένα της λιμάνι να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του Τούρκου κατακτητή και το μοναδικό λιμάνι που της απόμεινε και διαθέτει, να το παραδώσει στους ξένους”, σημειώνει.

Μήπως, διερωτάται, οι πολυεθνικές εταιρείες ορέγονται και τον περιορισμένο ελλιμενιστικό χώρο στο Βασιλικό για να καρπωθούν τα εισοδήματα από τον αναμενόμενο πολυπληθή ελλιμενισμό πλοίων από τη εμπορία του φυσικού αερίου και να καρπούνται όλα αυτά τα έσοδα τα οποία θα τα στερείται το κράτος.

Τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κράτος και ο κυπριακός λαός είναι η μάστιγα της ανεργίας και η απουσία της ανάπτυξης, αναφέρεται και προστίθεται ότι οι προτάσεις της Τρόικας για ξεπούλημα των οργανισμών ουδόλως συμβάλλουν στη βελτίωση αυτών των προβλημάτων, τουναντίον “θα τα επιδεινώσουν, θα μας οδηγήσουν σε μιαν οικονομική αιχμαλωσία και ταυτόχρονα θα αποδυναμώσουν την ικανότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του”.

Keywords
Τυχαία Θέματα